Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Брюксел на път да размрази САПАРД..


Положителни сигнали за размразяване на средствата по програма САПАРД пристигат от Брюксел. Според източници от Европейската комисия се очаква това да бъде съобщено при посещението на премиера Бойко Борисов на 9 и 10 септември.
Няма да бъде възстановена цялата замразена сума от 140 млн. евро, а само средствата за добросъвестно изпълнените проекти.

Очаквам ЕК да вземе решението си следващата седмица, съобщи първо бившият вицепремиер по еврофондовете и депутат от БСП Меглена Плугчиева в петък. Новините от Брюксел са позитивни, каза вчера пред "Дневник" външният министър Румяна Желева. По думите й по въпроса се работи отдавна, а и новото правителство е дало важен политически сигнал за спазване на европейските стандарти.

За индикации за размразяването на САПАРД говори в събота пред "Дарик радио" Юлияна Николова, която оглавява секретариата по еврофондовете. По думите й първият приоритет на съвета по еврофондовете, който се събира днес, ще бъде набелязване на "мерки, за да бъдат спасени проектите и самата програма САПАРД, мерки за оценка на риска в него и следващите стъпки на правителството".

В понеделник земеделският министър Мирослав Найденов ще има среща с комисаря по земеделието Мариан Фишер-Боел, съобщиха от Министерството на земеделието. Найденов не беше открит за коментар. За четвъртък, 10 септември, е насрочено заседание на еврокомисарите, на което трябва да се вземе решението. До вчера такава точка не фигурираше в дневния ред, но евроексперти уточниха пред "Дневник", че се очаква по време на посещението на Борисов в Брюксел част от средствата да бъдат деблокирани.

Миналото лято ЕК спря 140 млн. евро по програмата, след като ОЛАФ откри редица нарушения. По различни оценки се очаква Брюксел да ни върне поне половината - между 72 и 75 млн. евро. Няма да бъдат разплатени проектите на нарушителите, каза Плугчиева. Каквато и сума да ни бъде възстановена, това ще бъде успех, коментира външният министър Желева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар