Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Шофьорска книжка вече след анонимен и е-тест по теория


Кандидатите за вземане на шофьорска книжка вече ще полагат анонимни и електронни тестове по теория, а при показването н практическите знания изпитващият ще е на задната седалка. Това предвижда пакетът от мерки за подобряването на качеството и условията за обучението и провеждането на изпитите на кандидат водачите на моторни превозни средства (МПС), обявен в неделя от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. В разработването му са взели участие и представители на браншовите организации.

Предстои тези предложения да станат законови поправки, чиято цел е силно органичаване на предпоставките за корупционни практики при придобиването на правоспособност за управление на МПС.

Вече при провеждането на теоретичния изпит за оценяващия няма да е известно името на кандидата. По време на изпита няма да присъстват преподавателите, както и проверяващите тестовете, а квестори.

Самите тестове ще стават на компютър, както в почти всички страни от ЕС. Ще се въведе и повече от един верен отговор на въпросите от изпитните електронни тестове.

Ще отпадне изискването председателите на изпитните комисии да имат пет години стаж като преподаватели, зад а се разшири възможността за подбор на качествени кадри, посочват от транспортното ведомство.

Въвежда се правилото изпитващият да е на задната седалка на учебния автомобил, за да може да се концентрира върху върху цялостното представяне на кандидата за шофьорска книжка.

Самите учебни автомобили се предвижда да се оборудват с технически средства за контрол на обучението и провеждането на изпита.

Проверките на учебните центрове вече ще се правят съвместно с бранша, изненадващо и с размяна на служители.

Планира се също така създаването на общ електронен регистър на обучаваните, както и да бъде поместен графикът за провеждането на изпитите с възможност за заявяване на дата, без да е необходимо да се отива в Регионалните дирекции, допълват от ведомството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар