Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Излезе първото класиране на Пловдивски университет


Местата за държавен прием са запълнени, приети са 4 150 студенти

Излезе първото класиране, записването е от 10 до 13 август.

Приети са 4 150 нови студенти, с най-висок бал са кандидатите за „Балканистика”, „Молекулярна биология” и „Медицинска биология”

Още на първо класиране Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” запълни отпуснатите бройки по държавна поръчка. Приети са 3 750 нови студенти – задочно и редовно обучение, в акредитираните специалности на деветте факултета, както и 400 кандидати за филиалите в Кърджали и Смолян, съобщи доц. д-р Запрян Козлуджов, заместник-ректор по учебната част. Резултатите вече са обявени, като най-висок бал е достигнат в специалностите „Балканистика”, „Молекулярна биология” и „Медицинска биология”, добави той.

С максимален резултат са попълнени местата за редовно обучение в „Балканистика” във Филологическия факултет. Приемът е по реда на бала, казаха от „Учебен отдел”. За „Медицинска биология” тази година минималният сбор от оценките при момичетата е 35,60, а при момчетата – 29,00. Общо, в тази специалност ще бъдат записани 30 студенти, обясниха от висшето училище.

Вече трета поредна година жените държат първенство в класирането за „Молекулярна биология” – минималният бал за прием през новата академична година е равен на пълния сбор от 36,00 точки. Силният пол има най-добър резултат в „Теология”, и то в задочната форма на обучение – 34,00. Това е единствената специалност, в която жените са с по-ниски оценки от мъжете, каза доц. Козлуджов.

С висок бал, по традиция, и тази година ще бъдат приети новите студенти във Факултета по икономически и социални науки. Последният класиран мъж в „Макроикономика” – редовно, е с резултат от 29,78, докато при жените летвата е по-висока – минималният бал за тях е 33,94. Приетите в задочно обучение момчета и момичета са със сборна оценка съответно над 27,04 и над 31,96.

Сходно съотношение имат и резултатите по „Маркетинг” – мъжете в редовна и задочна форма ще се записват за новата академична година с бал от 30,76 и 28,20 точки, а жените – с 34,36 и 32,68. Последното класирано момиче в редовна форма на „Стопанско управление”е с бал от 34,26, а момчетата влизат с минимален резултат от 31,52. Мъжете, които ще следват задочно тази специалност, трябва да имат мининум 27,32 точки, сборната оценка за жените е до 32,18, показва първото класиране в Университета.

Минимумът за записване на бакалаври - редовно обучение, в „Бизнес информационни технологии”, е 33,42 точки, за задочно последният класиран е с бал 30,00.

Преобладаващо отлични са резултатите и на момичетата, които още на първо класиране са запълнили бройките по държавна поръчка в техническите специалности - „Екология и опазване на околната среда”, „Екология на биотехнологичните производства” и „Биоинформатика”. Минималните балове за трите специалности при тях са 35,00, 34,50 и 35,00. За мъжете те са съответно 32,28, 23,85 и 26,50, обясниха от „Учебен отдел”.

С близък до максималния бал са и приетите жени в „Право” – 33,33. Резултатът за мъжете е до 29,96 точки. Класирането се отнася за редовно обучение в тази специалност, но почти същите нива са достигнати и за задочната форма, обясниха от висшето училище.

Тенденцията за засилен интерес и добри резултати в акредитираните специалности на Филологическия факултет се запазва и тази година, подчертаха от „Учебен отдел”. Минималният бал за прием в „Българска филология” – редовно, е 34,02, а за задочно – 33,42. Общо тази година в специалността ще бъдат записани 150 души – 110 в редовната форма на обучение и 40 – в задочната, каза доц. Козлуджов.

Сходен е резултатът и за „Руска филология” – 33,36 е минималният бал за редовно обучение, 31,74 - за задочно. Красирането за „Български език и история” за редовно е до 33,48 точки, а за „Български и новогръцки език” – 33,42.

За „Славянска филология”, в зависимост от избрания профил, резултатите варират от 34,08 до 30,90 – като най-висок е балът за чешки език, а най-нисък – за хърватски.

В новата специалност на Филологическия факултет - „Приложна лингвистика с изучаване на френски и испански език”, последният приет студент е с бал от 35,04, каза доц. Козлуджов. Комбинациите - френски и новогръцки, както и - френски и полски, също са запълнени с високи оценки – 33,24 и 32,10, допълни той. С по-нисък резултат – от 18,06 до 25,50 точки, се влиза в „Приложна лингвистика” с английски и немски или друг чужд език – полски, чешки, турски, испански и новогръцки.

Момичетата и тази година са със значително по-висок бал от момчетата. Най-голяма разлика в оценките има в Биологическия факултет, където за задочно „Биология” момчетата са приети с бал от 21,67 точки, а момичетата – почти с близък до максималния – 33,60, каза доц. Козлуджов. Според него, това е валидно дори и за специалностите „Джаз и поп изпълнителско изкуство” и „Изобразително изкуство”, където досега мъжете са показвали по-добри резултати от жените.

Резултатите от първото класиране вече са разлепени на табла пред сградата на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски”. Справка може да се направи и в сайта на висшето училище - uni-plovdiv.bg.

Записването на приетите студенти след първо класиране е от 10 до 13 август, подчертаха от „Учебен отдел”. Датите за второ и трето класиране – 15 и 22 август, остават без промяна, добавиха оттам. Записването на приетите студенти след второ класиране е от 17 до 20 август, а след третото - от 24 до 28 август.

Новият випуск на ПУ „Паисий Хилендарски” ще бъде попълнен окончателно през септември, когато предстоят редовните изпити по „Актьорско майсторство за драматичен театър” и допълнителният прием за специалностите „Джаз и поп изпълнителско изкуство”, „Педагогика на обучението по музика”, „Педагогика на обучението по изобразително изкуство”.

Оценки от други университети ще се признават единствено при обявяване на допълнителни изпитни процедури, подчертаха от „Учебен отдел”. От Пловдивския университет казаха, че няма да задържат дипломите за средно образование, нито ще изискват предварително заплащане на семестриалните такси, каквато е практиката на други висши училища, тъй като имат достатъчно кандидат-студенти за попълване на държавния прием.

Няма коментари:

Публикуване на коментар