Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

10 нови дела за евроизмами на съд..


Само с глоба се наказва източването на фондовете у нас

10 дела за евроизмами са влезли в съда само за един месец. През юли е приключила работата по 10 случая на далавери с предприсъединителни фондове. Това съобщи вчера новият шеф на спецзвеното за борба с евроизмамите Ангелина Митова.

В съда вече са внесени общо четири обвинителни акта - два по програма "Леонардо да Винчи" и два по САПАРД. Освен това се очаква магистратите да одобрят три споразумения, които прокуратурата е сключила с разследвани лица за далавери с европари. При споразуменията усвоените средства от проектите са възстановени, уточни Митова. В съда са внесени и три предложения за освобождаване от наказателна отговорност.

Митова обясни още, че прокуратурата извършва проверка на 98 проекта по САПАРД, за които от ОЛАФ е констатирано, че има нарушения, които не са вписани в книгата на длъжниците. От държавното обвинение обясниха, че не е част от техните функции да описват нарушенията, а това е проблем на контролните органи от ДФ "Земеделие".

"Ние присъствахме на срещите с ОЛАФ само доколкото трябва да подадем информация, че действително се водят досъдебни производства и преписки за тези случаи, работа на администрацията на фонд "Земеделие" е да впише бенефициентите в книгата на длъжниците", каза Митова. Тя обясни, че работа на фонда е да установи има ли наистина нарушения, заради които получилите еврофинансиране, без да имат право на това, да влязат в така наречения списък на недобросъвестните.

От прокуратурата казаха още, че друг проблем е това, че законите в България позволяват злоупотребите с еврофондове да се наказват само с глоба до 5 хил. лв. Текстовете от Наказателния кодекс, в които са регламентирани санкциите за подобни престъпления, предвиждат присъди до 5 г. затвор. Това означава, че престъплението не се води тежко умишлено и се заменя с глоба, обясниха обвинителите.

Когато престъплението е леко, прокуратурата не може да наложи забрана за пътуване в чужбина на разследваните за източване на европейски пари, а незаконно придобитото имущество не може да бъде отнето в полза на държавата, обясни прокурор Божидар Джамбазов от спецзвеното за разследване на злоупотребите с европейски средства в държавното обвинение. Той се обяви за ревизия на НК, с която да се отстранят тези проблеми. От държавното обвинение се надяват тези текстове в Наказателния кодекс да бъдат променени от депутатите в новия парламент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар