Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Днес е Преображение Господне - време за промяна и надежда..


На 6 август българската православна църква отбелязва Преображение Господне.

Празникът е установен още в първите векове на християнството и припомня едно от най-важните евангелски събития - явяването на Господ пред трима от учениците си - Петър, Йаков и Йоан.

Христос често беседвал с учениците си за своите предстоящи страдания, казвал им, че ще бъде убит и на третия ден ще възкръсне. Сърцата на учениците се изпълвали със скръб, но те дълбоко в себе си не вярвали, че това ще се случи. В 33-тата година от земния си живот, шест дни след беседата с учениците за Своите волни страдания, кръстна смърт и Възкресение, Исус Христос се преобразил на планина Тавор пред погледа на трима свои ученици: Петър, Йаков и Йоан - толкова на брой, колкото, според закона се изисквало да се засвидетелства истината.През нощта, изморени от нагорния път, учениците задрямали и заспали. Христос, както бил на молитва, се издигнал над земята и засиял в силна светлина. Лицето му заблестяло като слънце, дрехата му станала бяла като сняг. Като свидетели на това от небето се явили Мойсей и пророк Илия, с които Христос разговарял за кръстните си страдания и възкресение.

Църквата чества деня на Преображението Господне като спомен за небесната слава и мощ на Исус Христос. На този ден в църква се благославя грозде като нов плод, а с него - всички плодове. До този ден не се разрешава да се яде грозде. За празника се разрешава и риба.

Според българския народен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи. Според вярванията на този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си пожелае.

В някои части на България по случай празника се правят се панаири, разменят се животни и стоки. Някога момите и ергените са се сговаряли за годежи и женитби. Преображение Господне е времето, когато дните видимо намаляват, очаква се студът.
pravoslavieto

Няма коментари:

Публикуване на коментар