Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

И Масларова строила за 2 бона на квадрат...


Не само регионалният министър Асен Гагаузов е строил за над 2 бона на квадрат. Оказа се, че и социалният министър Емилия Масларова не е пестила средства при ремонта на стара сграда на ведомството в Стара Загора.Само за довършителните работи на рутещата се постройка социалното министерство е платило близо 19 млн. лв. Така на практика един квадратен метър е оценен на 2470 лв. - повече и от стандартите за луксозно строителство, съобщава "Стандарт", цитиран от News.dir.bg.


При поетапното разплащане върху документите липсва подпис на строителния надзор, който е задължителен. Това обаче не е единственото нарушение на бившия министър. Според проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), разпоредена от Софийската градска прокуратура, Масларова е нарушила закона за обществени поръчки.

Конкурсът за ремонта е проведен през ноември 2007 г. За нарушенията от АДФИ са съставили акт на ексминистър Масларова като инвеститор, а наказателното постановление ще определи точния размер на санкцията. Законът предвижда имуществена санкция от 10 000 до 20 000 лв. или глоба от 3000 до 5000 лв.

Основното констатирано нарушение е, че вместо открита процедура поръчката за реконструкция на сградата е възложена с договаряне чрез обявление. В допълнение Масларова и екипът й са предпочели ускорен вариант за възлагане на поръчката. Така срокът за подаване на документите е редуциран до 10 дни.

Като мотив за бързането е посочено писмо от областния управител, че недовършената сграда, проектирана преди повече от 20 г., се руши. От АДФИ обаче са категорични, че ускореното възлагане е нарушение на закона. За апетитната държавна поръчка тогава кандидатстват три старозагорски фирми. За победител е обявено ГД "Стара Загора 2007" с оферта от 18 806 601 лв. Дружеството е консорциум от 5 местни фирми.

Проверка на бившите независими депутати Елеонора Николова и Антонела Понева показва, че и трите фирми кандидати в конкурса са свързани с Емилия Масларова. Класираната трета "Рувекс" се управлява от Борис Славчев, управител и на "Инекс монтажи", част от фирмата победител. Втората, "Кънтракшън Енд Рипейр", е преименуваната фирма "Лена" с изпълнителен директор Антон Масларов, съпруг на бившия министър.

"В момента проверявам ремонта на сградата в Стара Загора, както и още два-три случая. Не мога да уточня за какво става дума, тъй като няма резултати", каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. До края на седмицата той ще обобщи информацията за ремонта в Стара Загора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар