Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Уволняват митничарите с цветисти прякори..



Новият директор Ваньо Танов обяви, че знае кои са контрабандистите

Всички митничари с цветисти прякори, срещу които има сигнали за злоупотреби, ще бъдат отстранени от системата. Това каза в отговор на въпрос на "Монитор" новият директор на Агенция "Митници" ген. Ваньо Танов.

Бившият шеф на ГДБОП беше официално представен вчера от министъра на финансите Симеон Дянков.

"В митниците има доста повече възможности за увеличаване на приходите и това ще е основната задача към г-н Танов. Той трябва да намери тези възможности и решения. Основните му задачи ще са прекратяване на контрабандата, спиране на злоупотребите с акцизи, максимална прозрачност и работа с неправителствените организации, както и пълна проверка на излезли в медиите публикации", обяви Дянков, като подчерта, че Танов е лично негова кандидатура.

"Предложих го, защото съм запознат с досието му, с предишната му работа и смятам, че точно такъв човек може да се справи с многото проблеми в митницата", добави още Дянков.

Все още не е ясно кои ще са заместници на новия шеф на агенцията, като се предполага, че част от сегашните ще бъдат сменени.

Танов определи, че основното му предимство е, че е бил директор на ГДБОП и в качеството си на такъв е добре запознат с контрабандните канали и с лицата, които от двете страни участват в тези канали.

Ваньо Танов оглави службата за борба с организираната престъпност през 2005 г., но отношенията му с тогавашния вътрешен министър се обтегнаха и през 2007 г. освободи поста си. При напускането на службата той обяви, че има чадър над сивата икономика и тя се покровителства от висшите етажи на властта. Вчера новият шеф на митниците не пожела да посочи имена, осигурявали чадър, но обяви, че по тях трябва да работят службите, ДАНС, прокуратурата и в най-кратки срокове може да има резултати.

След представянето на Танов вчера бе подписано и споразумение, с което бяха свързани информационните системи на митниците и данъчните. Според експертите по този начин ще може да се следи една стока след внасянето є, какво се случва с нея и да се хванат евентуални злоупотреби с ДДС.

"Показателен е примерът с турското карго. Вкарваните стоки се обмитяват, като след това се разпродават без документи на лица, които всъщност са истинските вносители, а по веригата после никой не плаща ДДС. Подобна е ситуацията и с горивата. Нерегистрирани дружества внасят горива, плащат си коректно акцизите, оттам нататък тези горива влизат незаконно в бензиностанции и както при турското карго, никой по веригата не плаща ДДС", обясни вчера директорът на дирекция Данъчно-осигурителен контрол в НАП Васил Панов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар