Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

След Сертов погнаха и заместниците му..


Не само Сертов, цялото ръководство на ДАНС трябва да си подаде оставка. За това призова днес Атанас Атанасов от ДСБ в предаването “Неделя 150” на БНР. Искането на тъмносиния бивш депутат идва само ден, след като стана ясно, че след дълги недомлъвки и опровержения председателят ДАНС все пак е депозирал оставката си на новия министър-председател Бойко Борисов. Според Атанасов особено виновни са заместниците на Сертов “Те имат големи грехове, които няма да коментирам сега”, задоволи се само с тази загадъчна реплика човекът на Костов. Едва тогава агенцията щяла да заработи нормално. “Ако ДАНС се върне в областта на контраразузнаването, може би ще бъде по-незабележима, но ще върши повече работа”, каза още Атанас Атанасов. По думите му би било добре новият ръководител на ДАНС да е човек, който е започнал кариерата си след 1990 година, за да се отреже и връзката с Държавна сигурност.

“Теоретично е възможно президентът Първанов да не подпише указа за освобождаването на Петко Сертов. Тази отговорност за назначаване на ръководител на ДАНС е разделена между Министерски съвет и президента. Нито едната институция не може да направи част от своята процедура без другата”, посочи Димо Гяуров, настоящ депутат от Синята коалиция и бивш шеф на разузнаването. Той обаче е убеден, че премиерът и президентът са се разбрали как ще действат по казуса.

И докато сините разсъждаваха по казуса “Сертов”, Яне Янев от РЗС коментира кой може да наследи подалия оставка шеф на ДАНС. Той одобрява възможността бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов да оглави агенцията и е твърдо против вероятната кандидатура на Цветлин Йовчев, бивш шеф на ГД “Контраразузнаване” в ДАНС, който бил свързан с бившия зам.-председател на ДАНС Иван Драшков. “РЗС няма да допусне връщането на “кръга Драшков” в ДАНС”, категоричен бе Янев, който сега председателства парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси и е член на другата специална комисия – за контрол на ДАНС. “Абсурдно е да се върнат. Ще имаме неприятности с Брюксел”, настоя Яне Янев. Той е действал превантивно и вече е показал на Бойко Борисов документи по казуса “Драшков” – свързани с нерегламентирани отношения на освободения преди време бивш заместник на Сертов, затова се надява премиерът да вземе “мъдро решение”. Депутатът ще настоява още за промени в Закона за ДАНС, където контролът върху агенцията трябва да бъде изрично регламентиран. В качеството си на председател на комисията за борба срещу корупцията Янев каза, че в близките дни ще повика Сертов, за да каже каква е била до сега комуникацията между него и комисията в общата цел за борба с корупцията по високите етажи на властта, което е една от задачите на ДАНС.

И в “Атака” са доволни от оставката на Петко Сертов. “Редно беше”, отсече зам.-шефът на партията Павел Шопов. Според него отдавна е трябвало ДАНС да започне да си върши работата. “Създаването на агенцията беше добро като замисъл, но досега тя не изпълняваше правомощията си. Това трябва да се промени”, допълни той. Павел Шопов бе категоричен, че новият началник на родното ФБР трябва да бъде избран и назначен лично от премиера Борисов./vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар