Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Нощна хайка за шефа на пътищата


Премиерът уволни Янко Янков, върна Димитър Иванов за началник

Строителният министър звъни на Цветанов по тъмно, че в НАПИ късали документи

Нощна хайка за шефа на пътищата изправи държавата на нокти. Часове след края на работния ден в четвъртък строителният министър Росен Плевнелиев се обадил притеснен на колегата си от МВР Цветан Цветанов, научи "Стандарт". Шефът на регионалното ведомство обяснил, че има притеснения за работата на служителите в Националната агенция "Пътна инфраструктура". Според него част от чиновниците оставали след работно време и имало съмнения, че тогава унищожават документи. От своя страна, Цветанов веднага реагирал и подал сигнала в ДАНС и прокуратурата. След по-малко от час на площад "Македония" пристигнали цивилни агенти на родното ФБР и прокурори. На входа обаче цивилен охранител на НАПИ отказал да отвори вратата на разследвачите. Едва след заплаха, че ще бъде задържан заради възпрепятстване на полицейско разпореждане, обискът започнал. В агенцията според проверяващите хора не е имало. От охраната на агенцията обаче коментираха, че един-двама души били още на работа, но те нямали никакъв достъп до каквито и да било документи. Разследващите обаче се съмняват, че акцията може да се провали заради предварително изтичане на информация. По време на проверката агентите търсели материали за злоупотреби, свързани със спрените средства по европейски програми за пътна инфраструктура, както и унищожени папки и документи. Засега не е потвърдено предположението, че се късат важни документи, съобщи вчера Цветанов след срещата си с главния комисар на "Криминална полиция" Калин Георгиев, който също присъстваше на операцията.
По обяд вчера от правителствената информационна служба съобщиха, че шефът на НАПИ Янко Янков е бил освободен от премиера Бойко Борисов. В мотивите към уволнението се казва, че промяната се налага заради липсата на синхрон и взаимодействие с еврокомисията с извършване на плащания на външни консултанти при завишени цени. В обосновката пише още, че Янков е извършил недопустими действия в разходната част по бюджета на агенцията в условия на финансова криза, както и липсата на адекватен механизъм за контрол на работния процес. Не на последно място като причина е записано и техническото и финансово управление на крупни инфраструктурни обекти и несправяне с поставените задачи съобразно държавните срокове.
В същото съобщение на пресслужбата се казва, че новият шеф на НАПИ е Димитър Иванов. Инженерът ръководеше агенцията от август до октомври 2008 г.
Екип на "Стандарт"

Няма коментари:

Публикуване на коментар