Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Дефицитът на НОИ достигна 558 млн. лева, започват масови проверки...


Дефицитът на Националния осигурителен институт към 31 юли достигна 558 милиона лева на годишна база.
Големите притеснения са за приходната част, където изпълнението е 88,8%, или 484 милиона лева. За да изкара на светло нарушителите и така да увеличи приходите на НОИ, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов започва масови проверки за трудови договори и неизплатени заплати. Ще се следи и за нерегламентирани превози.

“От една страна ще засилим контрола, от друга страна ще увеличим средствата и ще защитим права на хората” - поясни министърът. Съвместни екипи от социалното и здравното министерство ще следят за неправомерно отпускане на помощни средства.

Съвместната проверка има за цел да установи наличието на трудови договори за всички заети, както и дали техният работодател осигурява служителите си върху реалният размер на месечното възнаграждение. Тя започна от известна столична пицария на бул. “Витоша”. Проверката е предизвикана от подозрителния преразход – за цялата година са предвидени 33 милиона лева, а само до юли са похарчени 34 милиона, като до края на годината дефицитът ще достигне 28 милиона лева. Постъпили са и редица сигнали за пациенти, на които се отпускат помощни средства от лекарските комисии, без да е необходимо. Част от тях се проверяват и от прокуратурата. Има сигнали, че фирмите си позволяват да дават на лекарските комисии готови списъци, без да са минали прегледи. Някои фирми са фактурирали към момента по над 4 милиона лева.

За да успеят да закърпят бюджета до края на годината от социалното министерство спират програмата за преквалификация на Агенцията по заетостта, като тази дейност минава изцяло към оперативната програма “Човешки ресурси”. От Националната агенция по приходите обясниха, че едновременно с проверката за трудови договори и осигуровки върви и друга - за укриване на реални обороти от собствениците. Според министърът на труда и социалната политика, който присъства на първата проверка за нерегламентирана заетост, в сивата икономика в България са заети повече от 300-400 хил. души в страната. “Проверката ще продължи дотогава, докато се намали дефицита в националния осигурителен институт и докато и максимален брой хора влязат в цялостната осигурителна мрежа на страната” - прогнозира министър Младенов.

При констатирано нарушение глобата, която работодателят трябва да плати за всеки свой служител без трудов договор, е 15 хиляди лева. Според спецификата на други констатирани нарушения в една фирма глобата започва от 10 хиляди лева нагоре. Потърпевши могат да се окажат и работниците, които не са осигурявани върху пълния размер на работната си заплата. Те пък ще трябва да заплатят в НАП липсващите им осигуровки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар