Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Производителите доволни от мерките срещу контрабандата..


Само за една седмица, откакто финансовият министър Симеон Дянков разпореди проверки по борсите и граничните ни пунктове за нелегален внос на зеленчуци, рязко е нараснало търсенето на български стоки. Това установи наша проверка в един от най–големите зеленчукопроизводителни райони - Пловдивския. От Асоциацията на зеленчукопроизводителите твърдят, че ако затягането на контрола продължи и в бъдеще, то до 1-2 години българското производство ще може да покрива нуждите на вътрешния пазар.

Ситуацията в селското стопанство може да се промени към добро, ако правителството продължи започналите проверки и подкрепи финансово родното производство. Това твърдят зеленчукопроизводители от Пловдивския край.

Борис Камжалов продава на борсата в Първенец от години и недоумява защо въпреки многото протести на производителите едва сега започнаха проверки за некоректен внос.

Борис Камжалов - търговец на едро, борса Първенец, Пловдивско: "От 5-6 дена, откакто са проверките ние си продаваме българската стока, тъй като вносната намаля, даже и няма такава. Всичко е затворило и се е изпокрило. И си продаваме нашите моркови."

Марин Маринов – зърнопроизводител с. Тюркмен, Пловдивско: "Тепърва ще се усещат резултатите от тези проверки. При житните култури не можем да го усетим, защото ние ги ожънахме преди проверките.цНо при други култури като картофите веднага се усети съживяване. Търсят се български картофи."

Все пак зеленчукопроизводителите са реалисти. Те прогнозират, че ако подкрепата продължи, до няколко години наистина ще могат да покрият нуждите на вътрешния пазар. Но за да захранват консервните предприятия, които сега работят почти изцяло с вносни суровини, ще са са нужни поне 8–10 години.

Зеленчукопроизводителите ще настояват пред правителството да въведе и вносни такси. Те дават за пример Турция, която миналата година наложи такива такси за слънчогледа и царевицата и така защити производителите си.


Димитър Конзуров - изп. директор на Асоциацията на зеленчукопроизводителите: "Проверките трябва да продължат с още по–голяма строгост, но за всеки артикул трябва да се въведат вносни такси за страни като Турция и Македония. Така ще влизат повече пари в бюджета, а и ще бъдат защитени нашите производители."

Освен да продължи контролът по границите, зеленчукопроизводителите настояват родното производство да получи и по–голяма сигурност чрез субсидии, отпускане на по–ниско лихвени кредити и пазарна подкрепа. Само така българските плодове и зеленчуци, които са едни от най–вкусните, не само ще задоволяват вътрешния пазар, но ще се наложат и на международния.

Автор: Зоя Велинов

Няма коментари:

Публикуване на коментар