Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Президентът призовава за правителство между ГЕРБ и БСП :))


Най-добрият вариант за България за съставяне на правителство е да се разберат първите две формации - ГЕРБ и БСП, заяви президентът Георги Първанов в интервю за в. "Труд".

Според държавния глава най-добре за страната би било да се сформира кабинет от първите две сили плюс трета, която да може да балансира при моменти на напрежение. Първанов смята, че в България дебатът ляво или дясно ще изглежда странно в момента с оглед на задачите, които ни предстоят. Трябва да има 10-15 стратегически, национални цели и задачи, по които големите лидери да се разберат и под които да се подпишат. И на тази база да се състави силно правителство от доказани управленци, подчертава той.

Първанов настоява в деня след изборите всички политически сили да седнат на една маса, на която да си дадат среща идеите, които са се чули досега, и от тях да се оформи действена програма за управление.

Няма да има никакво забавяне, ако се стигне до съставянето на служебен кабинет, подчертава държавният глава. Според него за България този е най-крайният и възможно най-лошият вариант - липсата на парламент, нови избори, служебно правителство, което ще има относително по-тесни правомощия.

Президентът се обявява против провеждането на чистка от страна на новите управляващи и дава пример с периода 1997-1998 година. По негово мнение тогава много кадърни хора са били самоцелно изхвърлени от сферата на дипломацията, от армията, от другите структури за сигурност, от което загубила България.

Партиите не са се възползвали от шанса да сложат на витрината си авторитетни лица, заявява Първанов по повод мажоритарния вот. БСП и ДПС заложиха на строго партийни кандидатури в мажоритарния вот, при това не във всички случаи издигнаха лидери, а кандидатите на ГЕРБ в огромната си част са никому неизвестни и с нищо недоказали се пред обществото хора, казва той.

"Аз не определям "материала" за листите, не коментирам кандидатите. Борисов, както и другите лидери, пропуснаха шанса да реализират чрез мажоритарния вот силни личности", подчертава президента в отговор на обвиненията на Бойко Борисов, че чрез системата за мажоритарен вот са му били откраднати 20 депутати.

Ако успеем да формираме силно правителство, ако то предприеме бързи, нови антикризисни мерки, то тогава можем да си спестим споразумението с МВФ. Но ако следващият кабинет е слаб, немощен - по-добре е да търсим споразумение с МВФ, смята Първанов. Според него споразумение с фонда би било един не особено благоприятен сигнал към инвеститорите и ще върже ръцете на кабинета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар