Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Шест лесни стъпки към първия милион !

Обикновените хора не печелят по милион на година, но ако придобиете някои финансови навици още в млада възраст, имате шанс да натрупате състояние след време, твърди Profit.bg.

Не всички могат да спечелят от тотото или да се родят в богато семейство. За някои от нас единственият начин да забогатеят е да пестят.

Investopedia съветва да следвате тези шест принципа, които могат да ви помогнат по пътя към натрупването на един милион:

Бъдете собственик на дома си

При дългосрочно планиране е по-добре да притежавате дома си, отколкото да плащате наем. Имотът е вид актив, докато наемът е само разход. Освен ако няма вариант да се местите, експертите съветват да направите някакви стъпки към купуването на дом.

Не купувайте луксозни коли

Знаете ли колко бързо се обезценява една кола? Естествено това зависи от марката, моделът и търсенето, но средно, автомобилите се обезценяват с 15-20% на година. Гледайте да влагате парите си в актив, които има шанса да поскъпне или поне да се обезцени с по-бавни темпове от автомобилите.

Знайте цената си

Някои хора са много лоялни към работодателите си и ще останат с тях с години, дори и ако виждат, че тази работа не им дава възможност за развитие, каквато биха могли да имат другаде. Не ставайте мързели и винаги хвърляйте по едно око на обявите за работа. Знайте цената си и не се притеснявайте да потърсите това, от което се нуждаете.

Откажете се от харченето на ненужни пари

За съжаление мнозинството от хората отказват да приемат, че малки (но ненужни) разходи като кафе от скъпа верига могат, с натрупване, да ви струват сериозна сума. Откажете се от мокачиното за 5 лева в мола или солариума за 10 лева. Да, пет лева повече или по-малко няма да ви направят милионери. Но това не е въпросът. Въпросът е да си създадете навици и дисциплина. Не гледайте на това като на лишаване от удоволствие. Гоненето на някаква цел винаги изкисква определени жертви по пътя - така че, гледайте на тези ограничения като на една жертва в името на по-добър живот.

Направете си пенсионен план

Когато получите заплата си, първата ви задача трябва да бъде да си платите сметките, а след това да покриете разходите за храна. Следващото по важност трябва да бъде вноска за пенсионен фонд. Защо е толкова важно?

Защото, ако започнете от рано, дори и да внасяте по-малки вноски, на 65-годишна възраст ще имате повече пари, отколкото ако започнете по-късно, макар и с по-добре платена работа и по-високи вноски.

Образовайте се по отношение на данъците

Понякога хората си мислят, че като сами си попълват данъчните декларации пестят пари. Понякога обаче е възможно това да е точно обратното, защото хората не са били информирани за възможностите за облекчения, които са имали.

Така че или се информирайте задълбочено, или се допитайте до помощ, особено ако сте на свободна професия, или имате собствен бизнес./Profit.bg

SHOCK NEWS

Няма коментари:

Публикуване на коментар