Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Проверки в тържищата за продажба на плодове и зеленчуци в София..


Екипи на Националната агенция по приходите започнаха проверки в най-големите тържища за продажба на плодове и зеленчуци в София. Предстоят проверки да започнат и в други тържища на територията на страната. Проверката е предизвикана от данните, които финансовият министър Симеон Дянков изнесе за масов контрабанден внос и укриване на обороти от страна на търговците.

От днес на входа и на изхода на тържищата в столицата има данъчни, които проверяват всички преминаващи камиони за документи за произход и качество на стоката и номерата на фактурите. Целта е да се установи дали се регистрират реално оборотите, дали се внася и начислява ДДС и да се установят какви стокови наличности излизат и влизат от тържищата.

Росен Бъчваров, директор “Връзки с обществеността” на НАП:
- Има цели камиони, които пътуват и не могат да представят документи за произход. Това означава, че стоката е контрабандно внесена и голяма част от нея ще бъде продадена на вътрешния пазар също без всякакви документи.

По този начин търговците, които имат складове тук, укриват обороти. Не внасят данъци, корпоративен данък, нито ДДС. А получателите на стоката тук печелят от по-ниската цена, когато е без документи.

От утре до търговците ще застанат данъчни служители, които ще следят дали се регистрира реалният оборот. Практиката показва, че оборотите в присъствието на данъчните служители се увеличава от 5 до 100 пъти. Така например търговци, които са декларирали оборот от 100 лв. на ден, в присъствието на служителите на НАП той скача до 3000 лева. В този случай се прави ревизия и търговецът може да бъде принуден да плати данъци за минал период върху реалния си оборот.

Данъчен инспектор:
- Ако има нарушения, ще има издадени данъчно-ревизионни актове с начислени данъци и т. н. – данък печалба, ДДС.

Търговците обясняват големият контрабанден внос и укриването на обороти така.

Румен Момчев, търговец:
- Ние трябва да отговорим на пазарните цени, а те са ниски, ниски. Ако всичко правиш както трябва, цените мачкат. Внасям картоф от Франция на реална цена, която е два пъти по-ниска от нашата. Ами как да не я внасям. Ако не е транспортът, тук картофът ще е много по-евтин.

Проверката няма срок, тъй като данъчните се опасяват, че ако си тръгнат утре от тържищата, практиката на укриване на обороти ще продължи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар