Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Атанасов: ДАНС беше създадена не за да се разкриват, а за да се прикриват престъпления


Оставката на председателя на Държавната агенция за национална сигурност Петко Сертов, за която бе потвърдено от правителствената информационна служба, че действително е депозирана при министър-председателя Бойко Борисов в края на миналата работна седмица, бе последвана в медиите от предположения кой ще замени Сертов на поста.

Както е известно изборът на Сертов за поста председател на ДАНС бе направен под личния натиск на предишния премиер Сергей Станишев, на когото принадлежеше и замисълът за създаването на агенцията отчасти и като противодействие на прекомерно силния тогава вътрешен министър Румен Петков.Поради липсата на каквито и да е коментари от страна на премиера Борисов за случая "Сертов" до неделя следобед, медиите тиражираха очакването, че няма спор по това, че оставката ще бъде приета още в началото на следващата седмица.

Процедурата изисква оставката да бъде узаконена с указ на президента по предложение на министър-председателя, като се очаква да няма разногласие между двамата за този акт.

Няколко фактора се сочат като причина за оттеглянето на Сертов. Пред БНР в неделя депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров и бившият депутат от ДСБ Атанас Атанасов - първият някогашен ръководител на разузнаването, а вторият - на контраразузнаването, и двамата - в правителството на Иван Костов, бяха единодушни за основната причина за оставката на Сертов.

А именно, че оглавяваната от него агенция не е свършила това, за което формално бе създадена и каквито бяха очакванията към нея както от обществото, така и от Брюксел - да противодейства на организираната престъпност, корупцията по високите етажи и не на последно място - в антитерористичната дейност и борбата с наркотрафика.

Според Гяуров и Атанасов със зрелищни и нискоефективни акции агенцията се е намесила в несвойствени дейности като аферата със сайта "Опасните" и побоя над журналиста Огнян Стефанов, с разработката "Галерия" с подслушването на депутати и журналисти.

И двамата отхвърлиха основна причина за подадената по убеждение или под натиск оставка да е свързана със загубата на доверие на агенцията от страна на партньорските служби.

Както стана ясно, в края на миналата година на Петков Сертов е била отказана виза за САЩ, където той е трябвало да се срещне с представители на американските спецслужби. В неделя по БНР бе уточнено, че новината за отказа е била съобщена от Атанас Атанасов в едно от предизборните студия в БНР, но е минала напълно незабелязана. За отказа напомни ротационният председател на комисията за ДАНС в парламента Иван Костов, лидер на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция.

"Въпросът е, че ДАНС се нуждае от радикални реформи, резюмира пред БНР Атанас Атанасов. "Бяха напомпани до безкрайност очакванията, че службата ще се справи с корупцията по високите етажи на властта, а тя няма капацитета за това. Нещо повече, ДАНС беше създадена не за да се разкриват тези престъпления, а за да се прикриват", заяви той.

Според него, ако ДАНС се върне в областта на контраразузнаването, "може би ще бъде по-незабележима, но ще върши повече работа".

Според него ще бъде добре новият председател на ДАНС да е човек, който е започнал да работи в системата на сигурността след 1990 г., за да се прекъсне порочната връзка с бившата Държавна сигурност. Както е известно, сегашният председател на ДАНС Петко Сертов е бивш щатен служител на ДС.

Медиите намесиха името на бившия зам.-председател на ДАНС Цветлин Йовчев за наследник на Сертов. Той напусна агенцията след конфликт с прекия си началник през есента на 2008 г. Причина стана скандалът около разработката "Галерия", която бе осветена от тогавашния депутат от левицата Татяна Дончева.

Заради това служители на високи постове в ДАНС се "разбунтуваха" срещу политическата, според тях, намеса на Дончева във вътрешните дела на агенцията и настояха с безпрецедентна за военизиран орган подписка това да спре. Заради скандала Цветлин Йовчев и другият заместник на Сертов Веселин Марков подадоха оставки и бяха скоростно освободени.

За Йовчев Атанас Атанасов каза, че е професионалист, с когото той работил в контраразузнаването. В ДАНС ресорът на Йовчев бе същият. Косвено Атанасов даде да се разбере, че Йончев няма да е никак лош избор за наследник на Сертов, но подчерта, че изборът е в правомощията на премиера и той лично няма никакво намерение да кадрува, коментира mediapool.bg.

Няма коментари:

Публикуване на коментар