Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Правителството замрази минималните заплати и пенсиите..


До средата на следващата година минималните заплати и пенсиите няма да се увеличават. Това предвижда тригодишната бюджетна прогноза. След средата на следващата година рамката ще се ревизира и според приходите в бюджета ще има увеличение на пенсии, заплати и други социални разходи, реши правителството.

Ако България успее да върне доверието на Брюксел и спрените европари за земеделие и инфраструктура се възстановят, ще има резерв от бюджета догодина за увеличаване на минимални заплати и пенсии, обеща премиерът Бойко Борисов.

"Всеки лев и стотинка, която може да се събере от пресичането на контрабандните канали и източването на ДДС, ще отиде при хората", обеща Борисов.

Финансовият министър Симеон Дянков обяви, че след 15 юни догодина се очаква икономиката на България да тръгне нагоре и тогава да се подобрят икономическите параметри, като този ресурс ще се използва за въпросните увеличения на минималните плащания. Засега със сигурност от 1 януари догодина осигурителната тежест за бизнеса пада с 2%, а след средата на 2010 година може и с повече, обяви той.

От началото на 2010 година пенсионерите, които са на възраст над 75 година, ще получат диференцирана добавка за старост до 50 лева. Тези с най-ниските пенсии - най-много, а тези с пенсии над 350 лева – по-малко, това пък обяви социалният министър Тотю Младенов.

Пак от 1 януари догодина и вдовишката добавка се увеличава от сегашните 20% на 25%. Това предложение ще бъде разгледано на днешния Надзорен съвет на НОИ. Ангажиментът е до края на мандата вдовишката добавка да се увеличи до 40%. Така на днешното правителствено заседание ГЕРБ изпълнява три предизборни ангажимента – намаляване на осигуровките, увеличаване на вдовишките добавки и добавка старост към пенсиите на най-възрастните.
horizont.bnr.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар