Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Комисията по досиетата обяви сътрудниците на ДС в телевизиите и радиостанциите..


102-ма сътрудници на Държавна сигурност в телевизиите и радиостанциите установи проверката на Комисията по досиетата. Заседанието й продължи почти 9 часа, защото трябваше да бъдат проверени над 2300 журналисти от 273 медии.


10 сътрудници на бившите служби от БНТ станаха ясни с днешното решение. Владимир Береану е бил агент в 6-то ГУ, вербуван през 86-та година. Владко Мурдаров – агент и секретен сътрудник в 6-то главно от 75-та до 85-та година. Николай Априлов – агент Орис в 6-то главно от 79-та до 84-та година. Петър Вучков е бил агент Балкански от 57 година. Александър Авджиев, Атанас Митрев, Божидар Димитров, Валентин Стоянов, Костадин Филипов, Наташа Тодорова вече са обявявани от Комисията по досиетата като сътрудници на службите.


Имената на агенти от БНР са 37. Сред тях са Виктор Ангелоев – агент Панайотов от 84-та до 87-ма, Тома Спространов – агент Ян от 73-та година и Йордан Георгиев – агент Луи от 81-ва година.


Веселин Дремджиев, който сега е директор на новините в ТВ 7 е бил агент на 6-то главно.


Собственикът на Дарик радио Радосвет Радев е вербуван през 88-ма година за агент Карак на 6-то Главно управление. През същата година агент Завадски става собственикът на агенция Фокус Красимир Узунов. Шефът на бившето радио Нет Владимир Танев е вербуван за агент на 6-то главно през 89-та. Собствениците на ФМ+ Константин Тилев и Петър Пунчев също са били агенти. Интересно е, че Пунчев е вербуван от Петко Сертов.

Според Екатерина Бончева от комисията по досиетата е тенденция агентите от медиите да са работили за 6-о главно.

Екатерина Бончева – член на Комисията по досиетата: "Приоритетно са работили към 6-то ГУ. Това не ме учудва, така беше и БНТ, и БТА. Наблюдавали са най-критично настроените към властта."

Осветляването на сътрудниците на бившите служби обаче не е пълно, защото по закон се проверяват само работилите в медиите след 2006 година. Това трябва да се промени, смятат в комисията по досиетата.

Екатерина Бончева: "Има двоен стандарт, искаме от 90-година да проверяваме, но не можем."

От комисията смятат още, че всички досиета трябва да са общодостъпни, включително в интернет, веднага след разсекретяването им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар