Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Ива НИКОЛОВА: Доган вижда края си, Георги Гергов трепери..


Г-жо Николова, бодигардът на Тодор Живков и царя стана премиер на България. Как виждате Бойко Борисов в тази роля?

-На Бойко Борисов ще му е много трудно. Най-вече защото хората около него са неопитни във властта. Те са дебютанти. Ние присъстваме на бала на дебютантите. Като крайно консервативен човек мисля, че резките смени, промените до корен, в ръководството на една държава са заредени с много опасности. Демократичното управление е преди всичко процедура.

Но процедура не в чиновническия смисъл на думата, а разбрана като правила, които трябва да се спазват. Опасностите при Бойко се крият в това, че неговите хора нямат опит в тези правила. Казано метафорично, това, че знаеш перфектно английски, не те прави автоматично добър преводач от английски. Това, че имаш прекрасно икономическо образование и въртиш делата на банка не те прави икономист, способен да управлява финасите и икономиката на една държава.

Дойдохме си на думата. Другарката в живота на Борисов, спрягана от накои за "премиер в сянка" е гранддама в родното банкиране, а Симеон Дянков, новия финансов министър, Бойко отмъкна на молитвената закуска с Обама във Вашингтон...

-Това е добре. Но аз не изпадам във възторг от хората, само защото са завършили тук и там извън България. Дипломата не е доказателство, че си можещ, нито дори, че си знаещ. Да не говорим, че никой не може да издаде дипломи за талант, в която и да било област. При мен са идвали стажанти с такива дипломи и CV-та, както сега наричат автобиографиите, че можеш да развиеш комплекс за малоценност.

Като седнат да напишат една информация от десет реда обаче, виждаш, че нищо не знаят. Освен това всяка икономика е специфична като народопсихология. В колкото и глобален свят да живеем, има особености, които не могат да бъдат пренебрегнати. В десницата - а ГЕРБ е дясна партия, членка на ЕНП - има експерти, има хора с познания как се управлява държавата и трябва да се използват. Аз не желая новите управляващи да се провалят, не защото ги харесвам, а защото това ще е на наш гръб.

Ключови фигури от кръга "Монтерей" открито заявиха : подкрепяме Бойко Борисов за премиер! Виден монтереец, обаче допълни - зад Бойко сме, въпреки че, той да няма стабилна и висока образователна база! Ето това е подкрепа.

-Хората от този кръг "Монтерей" е добре да се замислят за собствената си подкрепа. Те вече трябва да са обърнали очи към Бога, а не да гледат правителствата на България. Защото там в "Монтерей" вече си говорят с Бога и, ако обичат, да оставят българските правителства на онези, които са в духовната си и физическа сила.

Вероятно защото Бойко е завършил школата на МВР в Симеоново и е полицай, той се ползва и
със силните симпатии на хора от структурите на
ДС?


- Бойко не е полицай, той е пожарникар и е доцент по това дело. Съмнявам се, че подобни симпатии имат нещо общо с образованието му, защото той притежава нещо много повече от политически рефлекс. Той има изключителен усет към желанията и стремежите на хора, които през цялото време се определят като популизъм. Нещо, към което БСП няма усет или го е изгубила.

Бойко е като радар - той улавя вълни във въздуха. Това е изключетилна способност. Но не знам дали е достатъчна за успешното управление на една държава, защото в цялата си история хората са искали да живеят по-добре, а властта все не е способна да им даде това. Не защото власта е лоша, а защото има политчески, икономически и други фактори, за които само сетивност не стига.

Какви според теб биха могли да бъдат подводните камъни в правителството на Бойко Борисов?

- Боя се, че Борисов ще преживее много дълбок вътрешен конфликт. Той е от хората, които като си поставят някаква цел, я гонят до дупка и не дават заден. Вътрешният му конфликт ще бъде със собствените му заявления пред хората. Техните желания, заради които му дадоха толкова високо доверие, няма как да бъдат напълно осъществени.

И не защото Бойко не иска, а защото факторите не го позволявят. Той ще удръжи мандата, но цената ще е висока. Бойко ще трябва да се сбогува с неща, които са много важни за него - с репутацията си в общестото. В продължение на много години Бойко е най-харесвания измежду политиците. В един момент рейнинтъг му ще започне да пада и той ще трябва да преглътне този горчив хап.

Ще трябва да преглътне и още много неща. В момента около него има едни много възторжени хора, които го гледат в очите. Когато се кълняха в парламента, те вдигаха очи към балкона, където той седеше, като към Господ. Бойко ще разбере, че тези хора не са само възторжени погледи, а преди всичко интереси.

Той трябва да свикне с мисълта, че в неговата кохорта от депутати и членове има огромна маса от хора, които за отишли в ГЕРБ, защото не са намерили реалиразиця в други партии. Те са потърсиил спасение при Бойко, за да могат да си върнат за отнетите възможности на партиите, в които са били. В ГЕРБ е пълно с такива от целия политически спектър.

Това се хора, които на всяка цена са искали да влязат в политиката. Те не изпитват абсолютно никакво неудобство от това, че са били членове на други партии. Аз по принцип съм скептична към такива хора. Не им вярвам. В момента те показват мускули на пратиите, които не са им позволили да направят кариера. Бойко им дава тази възможност. Но човешката история сочи, че реваншизмът е много опасен подход и много опасна мотивация.

Бойко поставя много строги условия. Даде да се разбере, че ако не спазват правилата, ще свали доверието от хората си. Това обаче няма да ги удържи да не правят, каквото поискат. Защото едно е да му обещаят, друго е какъв характер имат, още повече, че част от тези хора вече са се измятали и то не по веднъж. С това никой на този свят не се е преборил. Това е още един тежък вътрешен проблем за Борисов.

Той вече направи показни акции. Остранянето на рапъра от депутатството беше показно. Всички казаха: как може, това не е демократично. Да, това наистина не е демократично. Но Бойко има абсолютно вълчи инстинкт и действа като единак. Ако той не беше махнал този рапър, останалите депутати, които са подписали декларации, нямаше да повярват, че те са валидни. Той го направи и сега те знаят, че декларациите са в сила!

Добре, Бойко ще направи още 10 такива акции, ще изгони още 10- такива "сладури". Но на 11-я път останалите застрашени ще скочат срещу него и ще кажат: аууу, това е авторитаризъм и тоталитаризъм. Гледали сме ги тези филми. Нали точно по тази линия беше сатанизиран Костов. Трудното в неговата ситуация е, че поема държавата в тежка криза, независеща само от местните обстоятелства, чийто най-силни ефекти се очакват имено през есента. А той твръдо ще удържа на становището, че ще управлява сам.

В същото време във властта влиза една млада партия, каквато е ГЕРБ. Тези хора тепърва подлежат на изпит. На първо място изпитът е за самите тях. И така се наслагват паралелни процеси - тежко управление на държавата, екпериментална ситуация за партията, вътрешна борба за самия Бойко Борисов. Трудна работа.

СДС подкрепи правителството и първите канстатации бяха : Мартин Димитров клекна на бате Бойко!


- По-кротко с констатациите за клякането. Ако Мартин Димитров беше във властта, да клекне. Но нито той, нито СДС не са във властта. Отхвърляйки участието на Синята коалиция в правителството на каквито и да било нива, Бойко Борисов направи демонстрация за избирателите си, голяма част от които са бивши седесари, като изпълни обещанието си да управлява сам, както настояваше преди самите избори.

Но ми се струва, че по-силната му мотивация беше да натрие носа на БСП заради импотентната им и просташка кампания "Гласуваш за Бойко, получаваш Костов". Станишев само заради тази кампания трябва да си подаде оставката като лидер на БСП, защото точно тя докара партията му до 40 депутата, а преди това да нарита с шутове онези, които му дадоха този акъл. Колкото до отхвърлянето на Синята коалиция като участник във властта, не мисля, че ходът на Борисов е съвсем разумен.

И не толкова заради подкрепата й, която може да му се изплъзне в парламента. Просто в тези партии има много опитни хора, които са вадили държавата от дъното, и не биваше да се отказва от помощта им. Максимата "за един бит дават двама небити" не е за пренебрегване. Тъй че проблемът с клякането тепърва предстои. Но правилото тук е едно - опозицията никога не кляка, клякат управляващите.

Добре - други също "поздравиха" Мартин Димитров. Казаха му, че с този жест той е показал, че не е кукла на конци на Иван Костов?

-Хайде да не си говорим глупости. Позицията на Мартин Димитров, на СДС и на ДСБ е принципна - те не искат бивши куки от Държавна сигурност да участват във властта. Мисля, че това дори е записано в партийните им документи. Добър или лош, Божидар Димитров е бивш агент на ДС и, ако СДС и ДСБ подкрепят правителството на Борисов с Божидар Димитров, нарушават партийните си, а мисля, че и чисто човешките си принципи.

Борисов обаче се е заинатил, че Божидар Димитров ще има "едно стайче" в кабинета, понеже му е приятел. Честно казано, не съм чувала друг премиер да изтъква такъв аргумент за включването на някого в правителството и, ако го беше направил, медиите щяха да го подлудят, независимо дали е Виденов, Костов, Симеон или Станишев. Приятелското начало с премиера е по-скоро дискредитация, а не акредитация за един министър. Но аз не се учудвам на упорството на Борисов, защото той така разбира приятелството, включително и да мери с двоен аршин собствените си разпоредби за участието на куки във властта.

Аз се учудвам на Божидар Димитров, който явно не блести с особено чувство на достойнство, щом мре за едно "стайче" в кабинета. И той не е добър приятел на Бойко. Не е възможно да причиняваш такъв дискомфорт на добрите си приятели.

Лично Цвятко Цветков ми е казал, че Бойко тярбва да се пази от Иван Костов, защото според него Командира може да глътне Бойко, така като е изял "зайчето" Мартин Димитров?!

-С цялото ми дълбоко уважение към аналитичните способности на Цвятко Цветков, както и към пристрастията му към поезията, ще кажа, че в случая не става дума за зайчета, а за лъвове. Някак си не мога да си представя как един лъв поглъща друг. Но мога да си представя как двама лъвове държат чатала на цялата останала пасмина в гората, още повече, че в нашата политическа гора лъвовете наистина са кът. Предупреждението на Цвятко Цветков към Борисов всъщност е подвеждащо за сами Борисов.

Ако той се пази много настървено от Костов, Костов също може да реши да се предпази категорично от Борисов, още повече че в ДСБ никак не си падат по Борисов и това беше причина за доста раздори в партията. А от това взаимно предпазване ще пострада новото управление, защото е по-добре те да не се пазят един от друг, а да си помагат.

По-добре е за нас - гражданите, все ми е едно какво им е на тях. Разбирам склонността на хора с майсторството на Цвятко Цветков да манипулират, но той наистина е добър анализатор и вероятно разбира, че от това БСП няма да спечели. Просто защото там отдавна цари един антиприроден закон зайчетата да изяждат лъвовете и в крайна сметка тази партия съвсем западна. Така че професионалните манипулатори в държавата нека поне временно оставая настрана интригантството и да не демонстрират, че всъщност точно те страдат от излишен апетит.

Пак според уважавания от нас Цветков - Бойко и Костов вазимно се държат с компрометираща информация. Според вас на каква основа би могла да е тя?

- Е, не, някои хора наистина не могат да надживеят 90-те години на миналия век. Но за да разберат колко безплодни са такива гърчове, нека си припомнят ефекта от компрометиращите акции, които толкова инфантилно разиграваха през последната година и половина преди изборите - като започнем от разни доклади на щатски служби за Бойко Борисов и стигнем до комисията "Сретен Йосич".

И какъв е ефектът Бойко Борисов управлява държавата. Т.е. обратен. Изобщо, мисля, че най-копрометираното нещо у нас, през последните години, са именно компроматите. Не действат и това си е. Накърти им се на хората от тях. Освен това какво още не знаем за Бойко и Костов? Да не би това, че закусват с малки деца? Съмнявам се двамата да имат компрометираща информация един за друг, каквато няма дори Цвятко Цветков. Вярно е, че БСП даде всичко от себе си по време на кампанията по този въпрос, но може да е спастрила нещо за черни дни, а на нея й предстоят точно такива дни и то много.

Така че не изключвам това да е предупреждение към Бойко и към Костов, че ако много се сдружат, има как да им спретнат интрига. Но тук важи старата максима: предупреден, значи осведомен. Така че не би трябвало да се връзват на такива номера.

Става реч за показните акции на Бойко. Не можем да прескочим лансираната теза от столичен седмичник, според когото се очаква показно аресуване на Ахмед Доган?


-Защо трябва показно да арестуват Доган, след като това може да се направи по най-нормалния начин?! Задържането му няма да е показно, а е по същество, стига следствените органи да се размърдат. Доган шест пъти да го задържат на ден, все ще има за какво! Нека е ясно, че паническото поведение на БСП е детска игра в сравнение с това удряне в гърдите по време на кампанията от негова страна: Доган, Доган, аз, аз : Той е един изключително изплашен човек, който е в крайна фаза на безумието си. Само човек изпаднал в тежка ментална недостатъчност може да ръси нещата, които чухме.

Аз не се възмущавам, че той ги е казал. Възмутително е, че той ги върши. Това, че ги и казал е признак, че е обезумял, а трябва да го арестуват за това, че ги върши. Абсолютна лъжа и измама е, че ДПС са си увеличи гласовете. Нищо не са увеличили. Ако в държавата действат нормални избирателни закони, Доган едва ще додрапа до 4-те процента. Но трябва да сме му благодарни за едно - че така вбеси хората, че те излязоха масово да гласуват. И нека да е ясно, че извън неговите привърженици, всички останали гласуваха срещу Доган. Дори онези, които гласуваха за партньора му БСП.

Очаква се, че имотите защо не и медиите в случая на хора като Ирена Кръстева ще бъдат отнети?

-Бойко Борисов е силно амбициран да спазва законите. Така че нищо няма да бъде отнето, просто ще се спазят законите. Друг е въпросът как ще се справят следствените органи, в смисъл дали ще искат да се справят. Ако пък някой каже, че това е ревашнизъм спрямо Доган, значи законът е реваншист, който ти разгонва фамилията, ако си го нарушил. Законът е най-реваншистки настореното нещо на света, а не хората. Лично мен бъдещето на Доган изобщо не ме интересува.

Но не бих казала, че заслужава добро бъдеще. Той е влязал в политиката гол като пушка и, ако обича, да излезе от нея по същия начин. Защото и според Корона е така - голи идваме и голи си отиваме от този свят. Доган е продукт на един абсолютно порочен преход. Само заради изречението, че ако той е пожелал, България е щяла да тръгне по друг път, трябва да бъде задържан. Аз не се гневя от думите му, че той разпределял порциите. Доган наистина е като един треторазреден готвач в работническа столова.

Таково му е нивото, по природа е такъв. Никой не може да скочи по-високо от главата си. Това може човекът, това прави. Иначе казва истини. И не бива да му се сърдим за това. Но не мога да му простя, че си вменява ролята на инициатор на българската демокрация. Ако пожелаел, държавата щяла да тръгне по друг път?!

Пич, седейки сега тук, ще ти кажа, че ако аз и такива като мен бяхме пожелали да влезем във властта, тебе отдавна да те няма там. Защото ти си един тежък глупак, който се е мистифицирал като голям умник и по този начин внушаваш страх и ужас на хората. Да, но на нас не ни пука от теб. С какво ще ме уплашиш? Как?! Като ме залееш с кисилина?! Ами залей ме бе пич. Само че кой въпрос ще си решиш по този начин?

И още нещо непростимо извърши Доган провокира създаването на абсолютно нехарактерното за българската нация явление "Атака". Ахмед Доган и Волен Сидеров са двете страни на една монета. Така че сега Доган да си взем Волен под мишница и да ходят двамата, накъдето им видят очите. Живеем в свободна държава, има магазинчета, складове се дават под наем, нека да се занимават с нещо, все пак сме в криза и не бива да мрат от глад.

За разлика от вас обаче други жени в бг журналистиката не крият силните си симпатии към Доган. Столичен вестник тиражира политически анализ на безпорно талантливата Велислава Дърева, в който тя възпя Доган и неговите уникални умения да прави политика. Скоро Светослава Тадаръкова заяви, че България тепърва ще оцени историческия принос към България на Ахмед Доган.

-Да, българската история ще оцени Ахмед Доган като го запише с черни букви. Точно така ще се случи. Права е Светослава Тадаръкова, подкрепям я! А Доган в момента вижда края си, защото знае какво е вършил в течение на 8 години във властта и е наясно, че нищо няма да му се размине.

Не зная какво колегите наричат умение да правиш политика. Ако разните сделки, врътки и пазарлъци за тях са политика, значи са си сбъркали професията трябвало е да продават чушки на пазара. А политиката е умение да управляваш държава в интерес на хората. Чии интереси защити Доган, докато беше в управлението?

Какви добрини видяха хората от него? Само не ми обяснявайте как е опазил етническия мир, защото у нас на гражданско ниво той никога не е бил застрашен. А т.нар. "възродителен процес" вмени чувство на вина и гузност у всички нормални хора и окончателно ликвидира такива заплахи. И ако с днешна дата има някаква заплаха за етническия мир, това е самият Доган.

С поведението си и изявленията си той нагнетява нетърпимост у хората на принципа заради наш Илия да намразят и свети Илия. С начина си на живот и наглите си демонстрации той е крещящо отрицание на етноса, който претендира, че представлява.

Аз имам много приятели от турски произход. Вежди Рашидов ми е приятел по наследство от баща ми. Вилдам Байрянова и Филип Хорозов са ми близки приятели. Това са поети и творци, които много харесвам и които винаги ще защитя, ако някой ги нападне и оскверни достойнството им. Но Доган не е тяхна еманация, нито е еманация на част от българската нация. Иван Костов е еманация на част от нацията, Сергей Станишев и Бойко Борисов също са еманация на част от нацията ни. Не казвам дали това е лошата или добрата част, но те са изразители на един генотип. Този Доган дори не е турчин и изобщо по нищо не прилича на българските турци.

Единственият видим аргумент да влезе в политиката през 90-та година бе, че е лежал в затвора по политически причини. Само че какво направи извън затвора? През тези 20 години той се занимаваше само с политически рекет извиваше ръце на хора и на цели партии и заграбваше власт и пари. Единственият, който го шътна и го прати на мястото му, беше Иван Костов и мисля, че още плаща тази сметка.

За разлика от разни доморасли националисти, аз не смятам, че е проблем да има турци във властта. Не съм против ДПС, а против този човек. Дори не съм против Лютви Местан, Юнал Лютви или тази мила припкаща женица - Емел Етем, която по неизвестни причини си е заразяла тенждерите. Защото тези хора щяха да се невъзможни в политиката, ако Доган го нямаше. В ДПС има един корен на злото, който трябва да бъде изтръгнат, и това е Доган. А партията нека си същестува - лично на мен тя не ми пречи и не ме дразни.

Наблюдавайки новите депутати - кои според вас попадат в графата "абсолютно недоразумение"?


-Не мога да кажа, защото още не са започнали да работят. Но според мен всички трябва да минат курс по публично поведение. Не може да отидеш в Народното събрание в деня на клетвата, когато звучат химните на България и на Европейския съюз, по гол гръб и бюстие.

Това е изключено. Не може председателката на НС Цецка Цачева (в ГЕРБ това име е много популярно: Цецка, Цветелина, Цветан - същинска китна градина), та не може тя да се явавя вечерта по БНТ на първата си публична изява облечена със спортен костюм на райенца и блузка, от която се подават разни неща. Това е недопустимо.

Вярно е, че дрехата не прави човека, но издава някои негови качества и нивото му на възпитание и компетентност. Иначе, когато ги видя как се държат в парламента, какво предлагат и как остояват позициите си, тогава ще мога да коментирам.

Пловдивчани разказват, че след падането на тройната коалиция, Георги Гергов трепери от Бойко, от заканите му да ревизира сделките на коалицията. По тази причина Гергов дори вече си бил избрал туричистическа дестинация и за дълго смятал да остане в чужбина?


-Т ези хора като Георги Гергов сега не просто агонизират, те се страхуват, направо са във фазата "шубе". Имам въпрос към всички тях: ако бизнесът им е наред, защо ги е шубе? Ако с право, а не с протекции, си придобил Международния панаир, например, който по закон принадлежи на държавата, защо се страхуваш? От кого?! Ако всичко е по закон, никой няма да имат грижи дори самият Господ или Дяволът да е министър-председател. Ако обаче са получили апетитите си имоти благодарение на тесни връзки и финансиране на определни политици, тогава този страх е обясним.

Вече е очертаван новия бизнес кръг около Борисов. Спрягат Иво Прокопиев за новия олигарх на премиера? Хората пак се уреждат с лични олигарси...

-Вие да сте виждали някъде власт без бизнес обкръжение?! Познавам Иво, били сме съученици от Математическата гимназия в Габрово. Иво Прокопиев е един вид бизнесмен, Георги Гергов - друг, бизнес кръговете на Доган са трети вид, но за тях нищо не мога да кажа, защото те са инкогнито.

Властта трябва да има подкрепа от бизнеса, защото бизнесът е този, които пълни хазната, който осигурява работни места и навсякъде по света бизнесклиматът крепи или събаря едно правителство. Що за типаж е Иво Пропопиев ли? Ами бизнесемен. Но на мен като ми кажат, че някой в България е много богат, изпадам в пълен кикот. Защото спряганите за богаташи са общо взето смешни хора.

Мащабът на бизнеса в България определя и техния мащаб, мащабът на богатствата в България определя и техните богаства. Повечето от тях са назначени богаташи. Това е и причината у нас гробището да е пълно в богати. С теб и друг път сме си говорили, че парите имат една единствена способност - да сменят притежателите си. Да, Иво е медиен човек, според мен вестниците му са успешни, а телевизията му е прилична и интелигентна.

Но на мен т.нар. богаташи изобщо не са ми интересни. Не мисля, че са интереси и на политиците. Те се интересуват от тях, само защото могат да ги финансират.

Гуруто Стефан Гамизов в прав текст заяви, че Прокопиев има тежки задължения и на нас данъкоплатците се пада участта да ги погасяваме? Прокопиев реагира като попарен, което ни накара да си мислим, че вероятно Гамизов е прав?

-Кой в бизнеса няма задължения?! Иво е от интелигетните бизнесмени. Защото има едни свинари, едни кебапчии и разни други странни хора, които по необясними причини имат възможност да живеят доста нашироко. Гледам онзи ден по телевизията някакъв несресан, некъпан човек - Банев се казва. Много богат бил. Господи, като има толкова пари, защо изглежда по този начин? И защо жена му прилича на чалгаджийка? Това не мога да си го обясня. Парите определят статуквото на един човек вида му, излъчването му.

По визията и поведението му личи дали този човек е спечелил парите си с ума си или ги е получил под някаква друга форма. Ако Галя Прокопиева и Иво Проповиев имат интелигентно излъчване и не парадират, че разполагат с пари, това означава, че са ги печелили с качествата си.

Мерилото за това дали един човек е спечелил пари с качествата си е в какво ги влага, как ги развива, какво продуцира с тях, какво подпомага, какво произвежда. Защото в крайна сметка това ще остане след него. А човек, който не мисли какво ще остави след себе си на този свят, не е богат.

Просто временно разполага с едни пари и едни имоти, които всяка промяна на конюнктурата може да му отнеме. Такива хора не си струва дори да бъдат забелязвани, освен от властимащите, които ги използват и това е правилно, и от паразитиращи елементи, които се прехранват покрай тях, но това вече буди жалост и към едните, и към другите.
Интервю на Мария Друмева

Няма коментари:

Публикуване на коментар