Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Председателят на ДАНС Петко Сертов е подал оставка


Председателят на Държавната агенция за национална сигурност Петко Сертов е депозирал оставката си като ръководител на специалната служба, предаде БНР. Все още не е ясно дали оставката на Сертов ще бъде приета, или той ще запази поста си.

Слухове за оставката на председателя на ДАНС се появиха още в петък следобед. Повод за спекулациите около бъдещето на Сертов в ДАНС беше срещата на шефа на агенцията с министър-председателя Бойко Борисов. От ДАНС обаче обясниха, че Сертов само е представил отчет за свършеното от агенцията през последните шест месеца.

Оставката на Сертов идва на фона на все по- ширещите се критики относно дейността на поверената му агенция. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов нееднозначно заяви, че ДАНС, която беше създадена по инициатива на бившия премиер Сергей Станишев, категорично не е оправдала доверието както на обществото, така и на Европейския съюз, посочва сайтът econ.bg

Към негативните оценки за работата на ДАНС се присъедини и съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов, който ще е първият ротационен председател на комисията за контрол на ДАНС. В четвъртък той заяви, че на Сертов му е било отказано посещение в САЩ, тъй като американските партньори също са загубили доверие в него. Костов се обяви и за промяна на статута на агенцията, защото сега тя се конкурира с МВР. Именно препокриващите се функции между ДАНС и МВР са една от причините да се търси ново решение за бъдещия статут на ДАНС.

През 2007 година Министерски съвет избра Петко Сертов за председател на новата Държавна агенция "Национална сигурност". По думите на Петко Сертов той е бил кадрови офицер във 2-ро Главно управление на Държавна сигурност. Агенцията започна да съществува, след като законът за ДАНС влезе в сила на 01.01. 2008 г. В състава на агенцията влязоха Националната служба "Сигурност" и дирекцията "Защита на средствата за връзки" в МВР, военното контраразузнаване в Служба "Сигурност - военна полиция и военно контраразузнаване" към министъра на отбраната и Агенцията за финансово разузнаване.

Преди да оглави новосформираната агенция Сертов бе секретар на Съвета по сигурност към премиера Сергей Станишев. Той е бил и член на Обществения съвет по евроинтеграция. Автор на законопроекта за Държавната агенция „Национална сигурност”. Завършил е икономика в УНСС и полицейска школа във Франция. Бил е началник на служба "Международно сътрудничество" в МВР.

Няма коментари:

Публикуване на коментар