Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Вятърът в България може да замести всички АЕЦ


Силата на вятъра може да освободи България от енергийните зависимости, твърди новинарската агенция Ай Пи Ес. Страната е сред най-добрите места в света за производство на електроенергия от вятъра.

Инвестиционен интерес е налице, но законодателни спънки и ограничените капацитети на националната електрическа мрежа забавят изграждането на вятърни паркове, се казва в материала. По данни на Европейската банка за възстановяване и развитие до няколко години България може да развие мощности за производство на 3400 мегавата от ветрогенератори.

Страната е зависима от внос на енергийни суровини, като покрива по-голямата част от потребностите си чрез внос от Русия. Към това трябва да се прибави и електричеството от ВЕЦ, от атомната електроцентрала в "Козлодуй" и от планираната нова мощност в бъдещата АЕЦ "Белене".

С помощта на вятъра обаче България може да произвежда толкова енергия, колкото двете атомни електроцентрали заедно. Условията за това в страната са повече от добри, особено в Северна България и по Черноморието.

Сред големите световни компании, които проявяват интерес за инвестиции в тази област и в тези райони, са италианската "Енел", испанската "Ибедрола" и американската A&S, твърди Ай Пи Ес.

Като членки на ЕС България и Румъния също имат задължението 20% от енергийните им нужди да бъдат добивани от възобновяеми енергийни източници до 2020 г. На този етап в България има изградени инсталации за добив на 200 мегавата електричество от вятъра, отбелязва в заключение Ай Пи Ес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар