Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Фидосова: Печатите на всички нотариуси се подправят..


Най-честите измами стават с истински лични карти, но с подменени снимки

Няма нотариус в страната, чиито печати да не са подправяни. Имаме случаи, в които нотариуси са виновни и са наказвани. Знам, че съществуват групи за измами. Това каза Искра Фидосова, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ и председател на правната комисия в Народното събрание пред БНР вчера. По думите й проблемът с измамите съществувал вече 10 години. Когато дойдат в нотариалната кантора, ние няма как да установим самоличността от личната карта, каза Фидосова и обясни, че в случаите на измами с фалшиви лични документи нотариусът не носи отговорност.

Почти всички нотариуси са се сблъсквали с измамници. При мен два пъти са опитвали да направят измама с фалшива лична карта, обясни нотариус Анета Микова. Тя разказа, че и двата пъти е била използвана истинска лична карта с подменена снимка. Нотариусът може да провери само дали документът е валиден. Това може да направи всеки гражданин на интернет сайта на МВР. Работещите в тази сфера казват, че ако бъде разрешено на нотариусите при проверка на документа да виждат и снимката на истинския притежател на личната карта, измамата ще се вижда веднага.

Изявленията на Фидосова бяха по повод на разкрития миналата седмица случай на документна измама. Тогава разследващите предотвратиха незаконното прехвърляне на жилище на възрастни хора в столичния жк "Св. Троица". Бяха арестувани седем души, които чрез фалшиво пълномощно са се сдобили с необходимите документи за продажбата. Силвия Илиева-Спасова, Антоанета Нотева, Катя Игнатова, Борислав Петров, Кирил Илиев, Никола Милушев остават в ареста, решиха магистратите в петък. Седмият задържан Симо Велчовски получи свободата си срещу 1000 лева парична гаранция. Мъжът помогнал за разследването.

Измамниците избирали провинциални кантори, за да заверяват фалшивите пълномощни. Така попаднали и при помощник-нотариуса в кантората на депутата Фидосова в Монтана. С това пълномощно обаче измама не е извършена./novinar.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар