Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

3 бона рушвет и камионът минава..


Погват Дидо Дънката от Варна за вноса на китайски ментета


3 бона кеш за Дидо Дънката. Това е рушветът, за да мине камион с китайска контрабанда през варненската митница, разкри за "Стандарт" високопоставен източник от системата. Според него кралят на ментата ще е една от първите мишени на новия шеф на митниците Ваньо Танов.
Дънката е известен със страстта си към скъпи автомобили с табели 1111. Той държи еднолично вноса на китайски стоки през морската столица, твърдят специалисти. Рекетът на Дънката е основна причина китайските дрехи и маратонки да не се обмитяват в България, а да минават през Солун и Констанца. Така хазната губи милиони от неплатени мита и ДДС.

........................................................................................................................................

Спипаха измамника, след като се оплакал от лош интернет

Митничар опразва камиони от Будапеща

Тарикатът триел данни за вноса с безжичен рутер и дузина пароли на колеги


Митничар на средно ниво в Свиленград е бил спипан, че влиза в митническата информационна система БИМИС и манипулира данните за вноса от Турция, твърдят източници на "Стандарт". Той правел това не само на работното си място, но дори и докато е в почивка. Служителят бил заловен, след като бил в Унгария и променял данните в системата през интернет. Дори и от столицата Будапеща той не пропускал да "бърка" в системата.
Митничарят е отстранен от работа, докато тече разследване на случая от Инспектората на Агенция "Митници". Има съмнения, че той е манипулирал информациите за стоката на тировете в продължение най-малко на 4 години. Подозира се, че така много тирове със стока може да са записвани в системата като празни, за да не се плащат никакви налози. Но тепърва предстои да се проверява данните за вноса на колко тира са били манипулирани.
Схемата стартирала, след като митничарят аферист започнал да се оплаква от лошата интернет връзка в митницата и си извоювал устно правото да използва външен доставчик на световната мрежа. След това си купил безжичен рутер, чрез който точил данните от системата. Използвал е поне десетина пароли за достъп на свои колеги, но още не е ясно откъде се е сдобил с тях. След това обаче усърдно триел лог файловете, за да не стане ясна схемата, по която е осъществявал достъп, и "за да не злепостави колегите си". За да реализира операцията, митничарят е имал и доста добри компютърни умения. "Подобни действия имат смисъл, за да се осуети ефективен последващ контрол при обмитяването на различен вид стоки", обясниха експерти. Чрез промяната на стоката или изтриването на записите какво е декларирал вносителят лесно се заблуждавали мобилните групи, които по данните анализират риска и определят кой точно тир да бъде проверен във вътрешността на страната между граничната митница и бюрото, където се обмитява.
Манипулирането на информацията затруднявало и проследяването на пратки с хероин, твърдят спецове. Изтриването на данни би затруднило анализа за преминаването на различни наблюдавани от дълго време автомобили. Тепърва ще се изяснява за кого е работел митничарят и откъде е получавал поръчките за промяна в данните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар