Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Какво показват разсекретените документи за Божидар Димитров..


Като агент на Държавна сигурност Божидар Димитров е бил подготвян за внедряване в тайния архив на Ватикана.

Това показват разсекретените документи, свързани с агентурното минало на новия министър без портфейл, съобщи bTV.

Още през 1973 година Димитров привлича интереса на службите с високия си успех в университета. През 1973 година те започват да го разработват без той изобщо да подозира.

Проучване до Първо главно – ДС гласи: "Лоши прояви и изказвания няма. Обича специалността си. Успехът му е много добър"

Божидар Димитров сам избира псевдонима си "Кардам". Службите имат големи планове за него - внедряване във Ватиканската библиотека и таен архив. Ръководи го лично уважаван български професор от института по тракология. Той запознава Димитров с префекта на Ватикана и урежда специализацията му. За да се подготви Димитров започва да учи усилено френски, старогръцки и латински.

След като се връща от обучение Париж, Димитров прави сериозен гаф. Той вкарва нелегално няколко тома на Александър Солженицин и ги раздава на свои приятели, но това не остава скрито за ДС.

Справка 18.12.1974 г посочва : "Кардам" не е изпълнил дадените му указания да събере предоставените на приятели екземпляри, а си е позволил да вдига скандали, че са го предали на органите на МВР, с което още веднъж се е проявил като недисциплиниран сътрудник"

Така една година след вербовката си Димитров е изключен от апарата. През 1976 г. той се завръща под псевдоним Тервел. Ватиканската му мисия все още е актуална. През 1987 година Димитров отново става действащ, този път с агентурното име "Телериг", но документи за дейността му не се пазят в комисията по досиетата. Все пак две карти доказват, че Димитров е проникнал в секретната библиотека на Ватикана.

"Аз ви казвам, че се гордея с това, което съм правил. Вие като сте го чели, да сте видели аз на някого да съм навредил или да съм написал донос срещу човек в България? Дори срещу собствената си тъща не съм написал. А много исках между нас казано", каза проф. Божидар Димитров.

Той не скри, че ДС е помогнала за професионалното му израстване:

"Естествено, че да, не го крия. Някои ни обвиняват това, че ако не е била ДС щеше ли да бъдеш толкова високо квалифициран, естествено, че да. Все пак да попаднеш във Ватиканската библиотека като млад учен, това е един рядък шанс", каза Димитров.
actualno.com

3 коментара:

  1. Вие сте луди бе хора , какво пак сте прочели /говоря на преди мен написалите коментари/ .Пак не разбирате за какво иде реч.Колко малко хора има в тази България като този железен мъж БОЖИДАР ДИМИТРОВ !!! Дано поне новото правителство да ги познава :)

    ОтговорИзтриване
  2. Браво на Божидар Димитров! Да си уши и очи на България във Ватикана е много голямо постижение за нас - българите. Има много тайни от нашата история, които се крият там и трябва да се продължи в тази насока. Божидар Димитров е един достоен българин и няма никакви основания да се срамува от миналота си, а само да се гордее.
    Слав.

    ОтговорИзтриване
  3. А изчезналите страници? Дали там всичко е геройско? След толкова години със сини и червени и ББ естествено, че ще е останало само най-патриотични подвизи.

    ОтговорИзтриване