Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Отбелязваме 132 години от рождението на Елин Пелин..


Евгения Радева, уредник в къщата – музей на писателя Елин Пелин, пред Агенция “Фокус”.



Фокус: Колко години се навършват от рождението на Елин Пелин? Как ще отбележите тази годишнина? Организирали ли сте някакви специални мероприятия?
Евгения Радева: 132 години се навършват от рождението на Елин Пелин. Нямаме подготвено нещо по-специално, тъй като правим организирани чествания на пет години. През 2007 г. се навършиха 130 години и сега след като минат пет години –т.е. 2012 г., пак ще отбележим празника. Всяка година за 18-ти юли, когато е рожденият ден на Елин Пелин, подреждаме изложба от детски рисунки. И тази година има такава, тя вече е подредена във фоайето и може да се види. Изложбата ще стои до края на годината, за да могат да я разгледат децата.
Фокус: Колко туристи посещават годишно къщата-музей?
Евгения Радева: Различна е бройката – от 800 до над 1000 души, а когато има годишнина туристите стават повече. Организират се екскурзии за децата, за учениците за посещение на къщата-музей и тогава са повече.
Фокус: Кога е най-интензивният период на посещения?
Евгения Радева: Пролетта е най-интензивният период на посещение – от март до края на май месец.
Фокус: Идват ли чужденци?
Евгения Радева:Да, идват и чужденци. Проявяват интерес, много им харесва тук. Особено тези, които са чели произведенията му и познават творчеството му много се радват като посетят дом-паметника и къщата-музей.
Фокус: Кое предизвиква най-голям интерес в къщата-музей на Елин Пелин у туристите?
Евгения Радева: За тях е много интересно всичко, което е тук, защото то е самобитно и е взето от бита на българите от онова време. Най-вече в къщата интерес буди подредбата на стаите, дворът, който е много красив и неговите лични вещи, които се пазят тук в музея.
Фокус: Кажете ни нещо повече за уредбата на музея.
Евгения Радева: Къщата на Елин Пелин се състои от три стаи. В тях са подредени съдовете и мебелите от онова време, в което е живял Елин Пелин тук в село Байлово. Също така негови лични вещи, книгите му и такива, от които той се учел, докато е живял тук в Байлово. Експозицията, която се намира в дом-паметника на центъра е уредена като музейна сбирка и се нарича „Живот и творчество на Елин Пелин” и в нея е проследен жизнения и творчески път на Елин Пелин.
Фокус: С какво се отличава животът на Елин Пелин?
Евгения Радева: Животът на Елин Пелин се отличава с това, че той е бил един любител на природата, на животните. Не рядко е казвал, че за него е важно ходенето му сред природата, тъй като по този начин се пречиства. В горите и около езерата, където среща някои от прототипите на своите герои и след това ги описва в разказите си. Също така той е бил човек, надарен с голямо чувство за хумор и това личи от неговите хумористични произведения. Той е бил един щастлив човек. Няма нищо по-отличително в неговия живот, което да представлява някакъв много голям интерес. Всъщност интерес към живота му предизвиква това, че той е бил един човек от народа и винаги го е показвал. Никога не е преставал да бъде свързан с народа и с неговите мъки и неволи. Това личи от самото му творчество. Винаги с голямо удоволствие се е завръщал тук, в родния си край, тъй като казва, че тук е прекарал най-хубавите си години.
Фокус: Кажете ни някой по-интересен и не толкова известен факт за живота му.
Евгения Радева: Може би един такъв факт е, че той е бил много добър приятел с Цар Борис III, но това е доста известно и се знае.
Фокус: Кой произведения на Елин Пелин са най-харесваните от туристите?
Евгения Радева: Разбира се, това е повестта „Гераците” – тя е най-харесвана от произведенията му. От другите също „Земя”, за децата най-интересни са детските произведения – „Ян Бибиян”, разказите и приказките му. Но определено „Гераците” продължава да е най-харесваното и най-популярно произведение на Елин Пелин.
Фокус: Интересуват ли се туристите от живота на Елин Пелин, задават ли ви въпроси?
Евгения Радева: Да, винаги, когато идват и посещават къщата-музей, задават много въпроси. Децата също питат, много им харесва тук и винаги им е интересно да се докоснат до средата, в която е живял Елин Пелин и с голямо желание разглеждат всичко, което е изложено.
Фокус: Къщата-музей има ли някакви материални затруднение?
Евгения Радева: Не, не мога да се оплача, че имаме някакви трудности в работата. Къщата наскоро я ремонтираха за 130-та годишнина и нямаме никакви проблеми. Нямаме течове, в това отношение нямаме някакви по-сериозни проблеми, свързани с материалната база.
Грета ПЕТРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар