Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Кучетата не мислят като вълците, а като бебетата..


Кучетата се държат като десетмесечни бебета на класически психологически тест, според списание Science. Мисленето при питомците повече напомня за това на малките деца, отколкото за дивите вълци, от които лаещите са произлезли.

Откритието ще позволи да се изучи природата и еволюцията на човешкото социално поведение, според авторите от Изследователския институт по психология при унгарската академия на науките. Групата учени под ръководството на Йозеф Топал иска да изясни склонни ли са кучетата по-скоро да се доверят на хората, отколкото на собствените си очи или - напротив, се ориентират само по собствените органи на чувствата си.За целта група опитни животни трябвало да определят в коя от две кутии се намира предметът. Пред очите на животните учените няколко пъти подред слагали в първата кутия някакъв предмет и давали възможност на питомеца си да се убеди, че той лежи именно в нея. После, отново пред очите на животното, слагали предмета във втората кутия и предлагали на кучето да я намери. В преобладаващия брой от случаите отначало участниците в експеримента търсели скритото в първата кутия и едва след това - във втората.

По същия начин постъпват и малките деца, които все още не познава закономерностите на заобикалящия го свят, но се стреми по-скоро да ги опознае. Вълците, от които кучетата се отделят преди 16 000 години, обратното, практически винаги от първия опит определят, че предметът се намира във втората кутия. Всички участвали в експеримента животни били отгледани в специализиран питомник и никога не били живели в дивата природа.

Хилядолетията домашен живот са довели до генетични изменения в ДНК на кучетата. Те определят не само физиологичните разлики от вълците, но и предразположеността към различното от вълчия образ мислене, съобщава journey.bg.

Няма коментари:

Публикуване на коментар