Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Двама ексминистри отиват на прокурор..


Гагаузов ремонтирал ведомството си за 3600 лв. на квадрат

Двама от довчерашните министри ще бъдат дадени на прокурор заради злоупотреби с пари, обявиха вчера техните наследници Александър Цветков и Росен Плевнелиев, които оглавяват съответно транспорта и регионалното развитие.

По думите на Цветков причината ексминистърът Петър Мутафчиев да бъде взет на мушка е сделката за закупуването на двата правителствени самолета "Ербъс А319". Според транспортния министър взетите на лизинг машини не отговарят на изискванията, тъй като не могат да извършват междуконтинентални полети и не разполагат с необходимото оборудване. По-фрапиращото от проверката на сделката обаче било, че участник в организирания търг предложил значително по-изгодна оферта, която била отхвърлена. Така вместо да се купят два чисто нови аероплана от същия модел за по 42 млн. долара, министерството решило да осъществи доставката чрез посредник и в крайна сметка да похарчи по близо 55 милиона, или общо около 109 милиона за двата самолета. В случая посредник между ведомството и германския продавач се явява дружеството "Би Ей еър". На всичкото отгоре очевидно министерството си е правило сметките без кръчмаря, след като новото ръководство е установило, че не разполага със средства, предвидени за погасяване на лизинговите вноски. В петък трябвало да се внесат поредните 2,8 млн. долара, а пари за това нямало. Затова самолетите щели да се върнат на предишния им собственик, въпреки че досега държавата се е бръкнала 14 млн. долара за тях и още 800 хил. долара за обучение на пилотите. Така властта ще продължава да се вози на ветерана Ту-154 и по-компактния "Фалкон 2000". Финансовият министър Симеон Дянков пък увери, че при прекратяването на петгодишния лизингов договор за плащане на неустойки и дума не може да става.

Освен похарчената вече сума за вноскитe e сключен колосален договор за застраховането на двата самолета, разкри "Монитор". Броени дни преди края на мандата на предишния кабинет фирмата "БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП" печели конкурса и сключва сделка с министерството за изготвянето на полиците, като според подписания договор за услугата трябва да получи 66 148 000 долара с ДДС, сочи справка на сайта на Агенцията по обществените поръчки.

Цветков заяви, че в условията на криза не може да се харчат толкова много пари, при положение че правителственият "Авиоотряд 28", който вози министрите, президента и парламентарния шеф, прави по едва 25 полета годишно. Същевременно за издръжката на персонала му, в който влизат 90 души, държавата харчела по 7 млн. лв. По тази причина след ревизията Цветков възнамерявал в едномесечен срок да преосмисли и функционирането на звеното.

Бившият министър на регионалното развитие Асен Гагаузов също ще бъде разследван, отсече наследникът му Росен Плевнелиев. Той информира, че ведомството е подписало договори за над 300 млн. лв., които са финансово необезпечени и ще бъдат ревизирани до един. Той каза, че единият вече е при прокуратурата. Ставало дума за ремонта на сградата на министерството. Посочената в него стойност от 40 млн. лв. била двойно по-висока от пазарната. Средно претеглената цена спрямо квадратурите и количествените сметки сочели, че ремонтът на кв. м възлиза на около 1880 евро, или 3600 лв.
monitor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар