Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Сините искат да се замрази проектът за изграждане на АЕЦ "Белене"..


Да се замрази проектът за изграждането на АЕЦ "Белене", настоя съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, който беше избран за председател на икономическата комисия в Народното събрание. Заместникът му в комисията от ГЕРБ Стоан Мавродиев каза, че трябва да се направи анализ на проекта.

Той е на мнение, че държавата не трябва да дава гаранции по кредити за такива проекти, а да се търсят частни инвеститори.

Според Мартин Димитров проектът за строителството на нова атомна електроцентрала струва много пари и в условия на криза може да коства финансовата стабилност на страната. Ако има частен инвеститор, който е готов да рискува парите си, а не тези на нашите данъкоплатци, проектът може да бъде анализиран, посочи Димитров. По думите му с държавни пари в тази тежка ситуация е недопустимо да се правят подобни проекти. Той припомни, че позицията на сините по въпроса от две години не е променяна.

Мартин Димитров посочи, че по негови данни дупката в бюджета е в размер на 3 милиарда лева. Тя може да бъде покрита освен с по-добра събираемост на приходите чрез спиране на източването на ДДС и със съкращаване на неефективните разходи за индустриални зони, голф игрища. По думите му приоритет в работата на икономическата комисия ще е разглеждането на антикризисна програма.

Менда Стоянова от ГЕРБ, която беше избрана за председател на бюджетната комисия, каза, че дупката в бюджета от 2 милиарда и половина е била очаквана. По думите й най-сериозен анализ трябва да се направи при инвестиционните разходи. Според нея те най-сериозно могат да бъдат намалени.

Междувременно се проведе първото заседание и на комисията за контрол на ДАНС. До 12-ти август трябва да бъде изготвен правилник за работата й. Членовете на комисията ще поискат и отчет за работата на агенцията. Според председателя й Иван Костов има проблем с припокриването на функциите на служби на МВР и задачи, които са дадени на ДАНС, и този проблем трябва да бъде решен в най-скоро време. По думите му е създадена конкуренция между службите заради тяхната слабост. „Едната не е работила и затова другата е създадена, за да я контролира. Ако службите заработят с пълна сила, тогава няма нужда от конкуренция", посочи той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар