Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Кабинетът ще успее, ако скъса обръчите..


Обогатяването на приятелски кръгове и роднини чрез властта дразни най-много

Боряна Димитрова Алфа Рисърч

Първите впечатления от новото правителство са като цяло обнадеждаващи. То дава заявка за висок експертен потенциал, добра лична репутация на новите министри, съчетаване на опит, придобит в различна институционална среда - международна, административна, частен бизнес. Рискове към момента виждам в две направления - в "подхлъзването" по плоскостта за създаване на министерство за "спасяване на приятел", което пряко противоречи на прокламираните принципи за управление и в силното доминиране на правителството над парламентарната група на ГЕРБ. В краткосрочен план това "развързва ръцете" за по-бързи действия на правителството, но в дългосрочен може да доведе до напрежения.
Няма изненади в програмната декларация. Тя залага на очаквани от обществото приоритети.

Предизвикателството е в механизмите и устойчивостта при осъществяването на приоритетите. На първо време правителството трябва да се справи с бюджета, да разработи конкретна програма за действие в условия на икономическата криза и специално - за запазването на работните места и доходите на хората, да формира капацитет за деблокиране и усвояване на средствата по европейските фондове. Успехът на кабинета "Борисов" по мое мнение ще зависи от един основен фактор - дали и доколко ще съумее да разкъса връзката между властта и личното облагодетелстване в различните й форми - чрез организирана престъпност, корупция, роднински кръгове, конфликт на интереси, имитация на прозрачни и законосъобразни процедури и пр.
Последните осем години ясно показаха, че дори и когато стандартът на живот нараства, абдикирането на държавата от задълженията й да подкрепя гражданите в правото им на закон, защита и сигурност, ражда протест и неприязън към управлението.

Колко дълго правителството ще се радва на подкрепа, е рано да се гадае, а и не е почтено да се чертаят сценарии още при самото му прохождане. По правило в първите сто дни подкрепа и комфорт са налице. Оттам нататък нещата са в ръцете на правителството и в преценката му не просто на какви приоритети, а на какви ценности да заложи. А вън от сегашните прогнози, тест за доверие ще бъдат и предстоящите наесен частични местни избори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар