Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Станишев не подава оставка, чака битката за лидерския пост-Татяна Дончева попита защо е тази бутафория


Без да подава оставка, лидерът на БСП Сергей Станишев поиска да се яви на нов избор пред 47-ия конгрес и да влезе в конкуренция с останалите кандидати за председател на партията.

Получих предложението на лидера на Федерация "Открит форум в БСП" Красимир Премянов, който иска извънредно заседание на действащия конгрес, за да избере нови ръководни органи, каза Станишев пред Националния съвет на БСП, който заседава днес на "Позитано" 20 за първи път след изборната загуба. Ако това предложение е за избор на нов Национален съвет и на общопартийна контролна комисия, за това е необходим нов конгрес с нови делегати, обясни Станишев.

"Реалистичен е изборът на нов председател и нека да свалим картите - поддържам това предложение и предлагам на Националния съвет да го приеме", заяви Станишев. Не се притеснявам да се явя пред конгреса на БСП с цялостна програма за нашето политическо поведение и необходимите промени в начина на функциониране на партията и да се състезавам в открита, честна и равна надпревара с всеки друг кандидат, заяви лидерът на БСП.

Тази моя позиция не е подаване на оставка, отбеляза Станишев и отново посочи, че такъв акт би бил бягство от отговорност.

Наред с вота на доверие, както беше посъветван по-рано и от президента Георги Първанов, Станишев поиска Националният съвет да даде оценка за изминалия 4-годишен мандат и на участието на БСП в коалиционното правителство, ръководено от Станишев. Според него ще бъде погрешно, ако този въпрос остане извън дневния ред и поредното правителство на левицата бъде изпратено в историята с премълчаване или недомлъвки, както през 1997 г.

Станишев посочи, че добре познава устава на БСП и знае, че Националният съвет няма право да освобождава от отговорност, но настоява още днес пленумът да изрази своето отношение към лидера на партията. Веднага след доклада на Станишев Националният съвет пристъпи към тайно гласуване по поискания от Станишев вот на доверие. Татяна Дончева обаче попита защо е тази бутафория - да назначите Национален съвет, а после да искате вот на доверие. "Нямате проблеми да получите доверие, но това за нищо не ви служи", обърна се Дончева към Станишев. Ние все искаме вот от себе си, но нашите вкусове с хората все повече се разминават - така Дончева разтълкува изборната загуба на БСП.

Лидерът на БСП информира, че членовете на Изпълнителното бюро осъзнават отговорността за изборните резултати и всички са заявили готовност да подадат оставка. Според члена на Изпълнителното бюро Светла Бъчварова обаче всички са ги депозирали вчера в деловодството на партията. Станишев пък коментира, че сега не е време за временно ръководство и партията да се ръководи от органи, създадени ад хок. Той предложи в състава на комисията, която ще подготвя заседанието на конгреса на 17 октомври, да влязат всички 21 членове на бюрото заедно с лидерите на двете идейни течения в БСП - Янаки Стоилов на Лявото крило и Красимир Премянов.

Станишев каза, че не приема предложението за нов извънреден конгрес на партията, чиято подготовка да мине през пълния цикъл партийни конференции, които да излъчат нови делегати. Това по думите на Станишев означава близо шест месеца партията да се занимава с вътрешните си проблеми и теми вместо има ясно, принципно опозиционно поведение, каквото очакват гласувалите за БСП.

Няма коментари:

Публикуване на коментар