Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Чиновник си уреди 50 бона на прощаване...


Шефът на Агенцията по лекарствата пръсна 1,3 милиона за бонуси!

Д-р Емил Христов вземал и по 500 лв. за консултация от няколко минути!

Докато здравеопазването тъне в мизерия, държавни чиновници вземат премии от по няколко хиляди на година. Това стана ясно от ведомостите на Изпълнителната агенция по лекарствата за миналата година. От 5 до 50 хиляди лева са стигали бонусите, които са получавали служителите в нея по времето на предишния директор д-р Емил Христов. Сред облагодетелстваните обаче не са били само специалисти, а и чистачки и шофьори. Отговорност за раздадените пари до момента не е потърсена от никого. Колкото и странно да звучи, това разхищаване на публични средства у нас е законно. Съвсем отделен обаче е въпросът доколко е морално.

Парите за щедрите премии в агенцията на практика са от фармацевтичния бизнес. Малко над 19 млн. са приходите на Изпълнителната агенция по лекарствата за миналата година. Тя няма право на бюджетна издръжка. Основната част от средствата й са от такси за регистрация и пререгистрация на медикаменти. Според закона за лекарствата обаче директорът й има право да преразпредели до 40% от парите за допълнително материално стимулиране, или така наречените премии. Д-р Христов е избрал значително по-малък процент. Той е раздал на служителите си едва около 6-7 на сто, или 1,3 млн. Агенциите по лекарствата във всички страни постъпват по подобен начин. Те са принудени да дават премии, за да задържат служителите си. Ако не го правят, добрите им кадри веднага ще отидат във фармацевтичните компании, където заплатите са доста по-високи. Медицинските представители, които тепърва започват работа например, стартират с 1200 лв. По-старшите пък вземат над 2 хиляди. Отделно всички получават бонуси според продажбите през годината. Въпросът е точно по какви правила става това, каза доц. Жасмина Мирчева, новият директор на агенцията. Доскоро обаче въпросните премии в агенцията са раздавани не само на експертите, но и на чистачките и шофьорите. Един от водачите например е получил приблизителен бонус от 14 хиляди за година. Чистачките пък са взели по 5-6 хиляди. Размерът на премиите при някои от служителите пък е бил, меко казано, фантастичен. Директорът на агенцията д-р Христов например си е отредил 50 бона годишен материален стимул. Отделно от това е вземал и заплата от 3465 лв. Неговите доходи със сигурност са били известни на прекия му началник - бившия зам. здравен министър по лекарствената политика д-р Емил Райнов. Той обаче явно ги е намерил за редни и ги е одобрил.

Въпреки огромните спрямо средния доход в страната ни възнаграждения на служителите в агенцията обаче, работата там не вървеше. Бизнесът постоянно се оплакваше от мудното придвижване на документите и от липсата на диалог със служителите й.
Най-голям бе проблемът със забавянето на документите при подновяването на разрешението за употреба на лекарствата. Срокът за обработката им беше 6 месеца. Фирмите обаче чакаха по още толкова. Заради това забавяне те губеха право медикаментите им да се плащат от касата или министерството поне за една година. От това страдаха и пациентите, защото оставаха без безплатно лекарство.

Не по-малък проблем беше размерът на таксите. От началото на 2008 г. той беше значително увеличен. Заради това и приходите на агенцията станаха толкова високи за първи път в историята на съществуването й. През 2007 г. например в нея бяха постъпили 7,5 млн. лв. През миналата само разходите са повече - 7,9 млн. лв. Таксите, които се внасят, за да получи едно лекарство разрешение да се пусне за пръв път на пазара у нас, са най-високи. Техният размер достига и до 20 хиляди. Проблемът не е толкова в големината на таксите, а в честотата на плащането им, обясни Деян Денев, директор на Асоциацията на иновативните фармацевтични производители. Много често фирмите подават документи за различни разфасовки на едно и също лекарство. Вместо да платят една такса обаче, в агенцията им искат отделна сума за всяка разфасовка. В останалите държави в ЕС това не е така.

Освен това при всички разходи на агенцията и до ден-днешен тя няма нужните лаборатории за анализи, нито пък има система за управление на качеството. Заради тези недостатъци пък Европа не ни има пълно доверие.
Освен това Христов имаше и тенденциозно отношение към някои компании. Публична тайна е, че ние бяхме нарочени за враг, каза Огнян Донев, директор на фармацевтичната компания "Софарма". Според него агенцията, вместо да води борба с фалшивите лекарства на пазара, се опитвала да спъне по всякакъв начин българския бизнес. Факт е, че вносът на лекарства от трети страни като Индия или Китай у нас през последните години зачести. Според хората от бранша това се дължи и на корупция в агенцията. Предимство в обработването на документите винаги са имали производителите, които са използвали консултантските услуги на самия директор. Той обаче е имал солидна тарифа като консултант - по 500 лева за няколко минути, носи мълвата в бранша.

Друга черна точка в досието на агенцията досега беше и законотворческата й дейност. Д-р Христов беше един от основните консултанти на здравното министерство при формирането на лекарствената политика. Един от най-съществените резултати на тази дейност бе временното махане на детските млека от аптеките. Когато проблемът се разглеждаше в парламентарната здравна комисия, д-р Христов излъга депутатите, че продажбата на детските млека в аптечната мрежа е разрешена, каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Само седмица след това започнаха проверките на РИОКОЗ за подобни храни в аптеките.
Най-големите гафове в новия списък с безплатни хапчета на касата също се приписват на Христов и Райнов. Въвеждането на правилото да се реимбурсират всички лекарства от един вид на една цена - най-ниската в групата, е тяхно дело, казват в бранша. Това бе причината, заради която диабетиците бяха на крачка да останат без инсулин, и се наложи наредбата пак да се променя в движение.
Екип "СТАНДАРТ"

Коментар на "Шокнюз":
До кога заради такива уроди ще умират онкоболни,здравеопазването ще тъне в мизерия,лекарите ще бягат по чужбина, за да печелят поне 1/10 за преглед -от "ВЕЛИКИЯ" д-р Емил ХристоВ???Няма ли затвор за такива? .......

Няма коментари:

Публикуване на коментар