Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

500 сервитьори се борят за едно място в морските ни курорти


По около 500 души се обаждат на седмица на обява за свободно работно място в ресторант. Миналата година в туристическия бранш имаше изключителен дефицит на кадри и едва пет човека се интересуваха от една позиция. Това съобщи за „Новинар” Атанас Димитров, председател на регионалната структура на ресторантите в София към Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Една от причините за засиленото търсене на работа в туристическия бизнес е икономическата криза, заради която съкращенията на служители зачестиха.Най-търсени остават позициите за майстор-готвачи и сервитьори. Средните им заплати са съответно по около 900 лв. и 550 лв., като месечното възнаграждение зависи основно от типа на заведението, в което работят, посочи Димитров.По Черноморието всеки ден пристигат по два-три автобуса с работници, търсещи препитание. Повече от половината от тях обаче се връщат с празни ръце по родните си места. Тази година на морето освен че се очакват по-малко туристи, ще има и спад на предлаганите услуги заради намалелите доходи на почиващите, прогнозират собственици на хотели. Очаква се хората от бранша да впрегнат семействата си, за да спестят част от разходите за персонал.

Междувременно, въпреки че туристите вече са по хотелите, нито един лекар не е пожелал да сключи договор със здравната каса и да лекува почиващите в курортите по Северното Черноморие, съобщиха вчера от регионалната здравна каса във Варна. Така на практика пациентите остават без достъп до медицинска помощ в разгара на летния сезон. По Черноморието ще работят само частници, които взимат от 20 до 50 лв. за преглед. И частните практики обаче намаляват, тъй като през миналия сезон не е имало достатъчно пациенти, обясниха от касата.

novinar.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар