Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Опиумът и хероинът от Афганистан минават през България за Европа..



Голяма част от опиумът и хероинът, произведени в Афганистан,се изнасят за съседни страни и през Балканите за Западна Европа, обяви днес Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията в годишния доклад "Наркотиците в света", качен в сайта на службата.

Пазарът за опиум и хероин в Иран, Пакистан и централноазиатските страни обхваща около 5 милиона души, докато Западна Европа потребителите са 1,4 милиона.

Но западноевропейският пазар носи много по-големи печалби, затова наркотиците през Иран и Пакистан стигат до Балканите на път за Европа, се посочва в доклада.

Именно по "балканския път" - България е сред транзитните страни - биват залавяни и най-големите количества афганистански опиум и хероин - 94 на сто от цялото заловено количество.

През 2007 г. количеството заловен хероин и морфин в България се увеличи с 66 на сто на годишна основа, като според цитирани в доклада български източници по-голямата част са били предназначени за Хърватия и Германия.

През Румъния минават каналите за трафик на наркотици към Холандия и Великобритания.

Следващата страна, през която наркотиците, излезли от България, преминават транзит, е Македония.

От там каналът продължава към Сърбия по "балканския път" (за Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения) и към Западна Европа.
actualno.com

1 коментар: