Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Интелигентността - въпрос на личен избор??

Световноизвестният американски мултимилионер Доналд Тръмп разиграва интересен бизнес модел в популярно американско шоу. Той изправя едни срещу други девет университетски дипломанти и девет самоуки младежи в състезание за интелектуално превъзходство. Наградата: престижна позиция в корпорацията “Тръмп”.
Специалисти казват, че шоуто всъщност е направило много повече от това да бъде отправна точка за блестяща кариера. То всъщност е станало мизансцен на един от най-дълго водените спорове за човешкото поведение, а именно – когато става въпрос за интелигентността, кой фактор има по-голямо значение – природата или възпитанието?
И по-специално – дали нашата генетична заложеност да учим, измервана чрез коефициента ни на интелигенстност и понякога чрез нивото ни на образование, са по-определящи от здравия разум и предизвикателствата на живота, за да се научим как да живеем интелигентно. Отговорът може да ви изненада!
“Съвременните проучвания показват, че минимум 52% от нашата интелигентност е базирана на нашата среда, така че мозъкът непрекъснато се променя, учейки нови неща през цялото време”, казва Франк Лоулис, говорител на американска организация за младежи с висок коефициент на интелигентност. “За сравнение, казва Лоулис, IQ-тестовете единствено измерват това, на което сме били научени и не са истински показател за нашия потенциал да учим от средата”.
“Интелигентността, всъщност, е много широко понятие, включващо дали знаем как да използваме способностите си да успяваме в света, а това е нещо, което може и да не подлежи на измерване”, добавя той.
Други специалисти отиват дори още по-далече, когато става въпрос за значението на IQ-резултатите. “Стандартните IQ-тестове измерват много тесен диапазон от способности и това, което те наистина измерват, е всъщност инертно”, казва професорът по психология в Иейл - Робърт Стърнбърг. “Още повече, допълва той, това, което тестовете не успяват да измерят, е много по-важно от калкулирания сбор точки, който Стернберг нарича “умствени способности на здравия разум”. Те са необходими като минимум на природно-интелигентните хора да постигнат някои от най-важните цели в живота. IQ-тестовете не измерват способността ви да мислите, която е съществена за всеки аспект на успеха”, е заключението на Стернберг.
Природата срещу възпитанието: как се измерва интелигентността
Може би най-големият въпрос не е толкова дали резултатите от IQ-тестовете имат значение, а дали това, което те показват, говори за нашите ограничения, а именно – нашата вътрешна способност да учим. Изненадващо повечето експерти отговарят “НЕ”.
“Изводът е, че всички човешки функции, включително и интелигентността, съществува в спектър, който е изначално оформен от генетичността. Но мястото, където се проваляме в този спектър, зависи от нас и от нашата среда, а не е предопределено от гените” – твърди психиатърът Пол Добрански. Според него, докато ние всички сме ограничени до известна степен от вродената биология на мозъка ни, това далеч не разкрива цялата истина за потенциала на нашата интелигентност.
“Интелигентността много прилича на компютъра, казва още той. Нашата генетика е нашия хардуеър, а средата – софтуеъра. Софтуеърът прави възможно функционирането на хардуеъра. Може да имате най-бързия, най-страхотния хардуеър в историята на компютрите, но без софтуеър не може да направите нищо. В същото време - може да имате достъп до най-сложен и модерен софтуеър, но не може да го използвате, ако хардуеъра го няма.”

Ключът е в поддържането на баланс между това, което ви е заложено да постигнете и факторите на средата в живота ви, които да ви помогнат да го постигнете, подчертава Добрански.

Лоулис се съгласява: “Проучванията показват, че нещата много зависят от вашите намерения. Ако искате да сте по-умни, може да станете по-умни”. Въпреки че може би съществува лимит колко далече може да стигнем, повечето от нас дори не се опитват да разберат какво можем да постигнем по отношение увеличаване силата на ума ни.
Какво да направим, за да “поумнеем”
Ако предположението ви е, че развитието на интелекта лежи в четенето на много книги или във връщане към училищната скамейка, опитайте отново! Въпреки че тези неща могат да увеличат вашите знания в определени сфери, експертите казват, че като цяло “поумняването” включва много повече от наизустяването на определени факти.
Добрански смята, че ключът към развитие на интелигентността лежи в правилното разбиране на класическата концепция: ляво мозъчно полукълбо-дясно мозъчно полукълбо. “Интелигентността се състои в добрия баланс между двете полукълба на мозъка. Развитието на интелекта означава да разберете коя част от вашия мозък доминира и тогава да “нахраните” другата, докато се получи по-добър баланс”, казва той.
Както специалистът отбелязва, лявата част на мозъка определя контролираното заучаване – това са нашите организационни умения, математическите ни постижения, накратко – тя е средата на онези, които наричаме “книжни плъхове”. Хората, при които лявото полукълбо доминира, могат да развият интелигентността си като направят по-гъвкави мускулите на дясното полукълбо, стараейки се да увеличат спонтанните творчески занимания и да мислят по-трезво, казва Добрански.
Онези, при които доминира дясното полукълбо – творческата страна на мозъка ни, където са заложени нашите умения да решаваме проблеми, трябва да правят обратното, за да развият интелекта си. “Хората на дясното полукълбо е необходимо да станат по-организирани и логични. Тяхната интелигентност ще се повиши, ако четат повече книги или посещават образователни курсове и, като цяло, ако добавят повече организационни умения към живота си”, твърди Добрански. Колкото по-еднакво развити са двете полукълба на мозъка, толкова вие ще сте по-умни, е неговото заключение.
Повишаване на интелигентността чрез използване на тялото
Лоулис има по-физиологично разбиране за “поумняването” – според неговата теория то е изцяло свързано с доставянето на повече кослород на мозъчните клетки.
Да, разбрали сте правилно – всичко зависи от кислорода! “Повечето хора не дишат правилно и това, което не осъзнават е, че като не дишат правилно, мозъкът им не получава това, от което се нуждае, за да функционира оптимално”, казва той.
Начинът да повишите интелигентността си, според него, е просто да промените начина си на дишане. “С около 20 точки би могъл да скочи резултатът ви от IQ-тестовете, само ако дишате различно”, казва Лоулис, който е разработил и програма за постигане на това. И няма значение дали IQ-тестовете са меродавни при измерване на интелигентността – Лоулис казва, че те са добро средство да се измери какво би могло да се постигне с по-добро дишане. Основното нещо е, че хората, които променят дишането си, променят способността си да учат.
Но дали всеки от нас е удостоен да спечели само веднъж? Или дихателните упражнения, повтарянето на мантрите и яденето на зеленчуци позволява на нашия интелект да се развива и то – с натрупване?
Лоулис смята, че е възможно. “Мисля, че интелигентността, за всеки един от нас, няма граници. Има хора, при които съществуват някои ограничения, вследствие физически наранявания на мозъка, но за повечето хора не смятам, че сме осъзнали границата на това, колко далече може да стигнем”, казва Лоулис.
Колкото до корпорацията на Тръмп - член от екипа на “книжните плъхове” печели престижната позиция. Но границата на победата се е оказала по-тънка дори от върха на подострения молив, с който се попълват тестовете за интелигентност./actualno.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар