Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Сексуалните оферти на голата глава

Стилът “нула номер” е патент на баскетболната звезда Майкъл Джордан
.
Пластичният хирург от клиника “Галатея” д-р Михаил Скерлев: Хормонът удължава 2 пъти “спящата” фаза

- Д-р Скерлев, защо косата на някои хора капе по-усилено и те оплешивяват по-рано от връстниците си?

- Косъмът има 3 фази на развитите - активна, междинна и почиваща. Те се диктуват от мъжкия полов хормон - тестостерона. Той прави така, че "спящата фаза" при някои хора продължава 2 пъти по-дълго. Затова косъмът, който изниква, е по-слаб и по-малък. След два-три цикъла вместо него се явява мъх. Процесът на загуба на коса не е загуба на космени фоликули, а на миниатюризация на косъма.

И най-плешивият, и този с най-буйна коса имат еднакъв брой луковици. Разликата е, че при този с гъста коса луковиците са активни, а при плешивия те са "заспали".

- От какво зависи дали луковицата ще "спи" толкова дълго и не може ли да я събудим?

- Много фактори влияят върху загубата на коса и е трудно да се каже кой е диригентът. При повечето от пациентите ми това е стресът. Макар че причината е доста изтъркана, е факт, че високото нервно напрежение ускорява процеса на загуба на коса. Трудността при лечението идва от това, че няма една причина, която да атакуваме. Борбата за коса не е война, която се печели в едно сражение. Това са ежедневни битки, които ние трябва да печелим.

- Присаждането на коса ли е единствена алтернатива за плешивите?

- Не, има различни методи за корекция на плешивостта. Има например постоянни перуки - това е система, която се фиксира за косата. Друга възможност са така наречените биофибри. Тези синтетични влакна избират според вида и цвета на естествения косъм. След това със специална игла се вкарват под скалпа, където се прави и възел. Едно по едно се слагат единични влакна, които сгъстяват естествената коса. Предимство на метода е, че с него и най-плешивият човек може да получи коса. Това не операция, а манипулация. И при нея могат да се сложат толкова фибри, колкото е нужно. Няма никакви ограничения. Ефектът се вижда веднага. Специален коафьор прави прическа. Тя трябва обаче редовно да се поддържа, защото отдолу пониква естествената коса.

- А недостатъците на метода какви са?

- Биофибрите падат и се губят. Ако са сложени 1000, още след първата година се губят 200. След 5 може да няма и следа от тях. Затова те се нуждаят от поддръжка. А и цената на подобна манипулация е доста висока.

-А защо малко клиники у нас присаждат коса?

- Защото операцията иска екип и то голям. Понякога се налага да работят двама хирурзи и 3-4 операционни сестри. Отделно има и анестезиологичен екип. Затова няма много клиники у нас, които присаждат коса. То не е технически сложно. Напротив. Много пластични хирурзи биха могли да правят операцията, но трябва екип, трудоемко е и не е финансово атрактивно за лекаря.

- Какво представлява операцията?

- При присаждането не се "прави" нова коса, а тя се прехвърля от едно място на друго. Обикновено от тила се "премества" върху темето, което е олисяло. Само тези косми имат рецептори за тестостерона, затова често при мъжете окапват, а под влияние на същия хормон при жените се разреждат силно. Косата, която е отстрани на главата, така наречената корона, не пада, защото няма рецептори за тестостерона. Затова оттам се взема материал за присаждане. С помощта на специална апаратура се отделят микроимпланти. Присадките са малки - с 2-3 луковици, а не цели снопчета. Така присаждането имитира естествената коса. На една процедура се правят по 1000-1100 присадки. Те могат да се направят ръчно или със специален робот. Той взема присадките с вакуум и със замба, която се върти. След това ги "засажда" в скалпа. Предимството на този метод е, че на мястото, от където се взема косата, не остава белег. Процедурата е бърза. Проблемът е, че може да се засадят само 500-600 луковици.

- Популярно ли е присаждането у нас?

- Не особено, въпреки че в "Пълна промяна" показахме възможностите на този метод.

- Да не би защото цената е висока?

- Тя е висока в цял свят. У нас дори излиза по-евтино - 2-2,5 евро на присадка.

monitor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар