Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Тийнейджърите полудяха по вампирските истории


Бум на продажбите на вампирски истории отчитат книжарниците у нас, показа проверка на „Новинар”. Новата мода сред тийнейджърите беше провокирана от световната премиера на филма по първата книга от поредицата на Стефани Майър „Здрач” и сериала "Дневниците на вампира" по едноименната поредица на Лиза Джейн Смит, който е хит в торентите.

Манията по вампирите по света тласна тийнейджърите към готическата мода и към опасни практики като пиенето на кръв. Едно от главните събития на ежегодния немски музикален фестивал Wave Gothic Treffen в Лайпциг е вампирското събиране, където хора пият истинска кръв.

Увлечението на младите към вампирските и окултни истории е опасно, отсякоха от Светия синод. Всичко това може да доведе до мистични настроения и дори до неосъзнати действия, обясни Знеполският епископ Йоан. Често децата са объркани и просто търсят себе си, затова трябва да им се помогне, като просветното министерство въведе по-бързо часовете по вероизповедание, предложиха духовниците. По този начин църквата ще се приближи до младите и ще може да им покаже верния път, обясни епископ Йоан. Според шефа на комисията по образование в парламента Огнян Стоичков „залитането” на младите по вампирски истории трябва да бъде следено внимателно от техните родители. Ако тийнейджърите се увличат нездраво по тези романи и истории, това може да доведе дори до членство в някоя секта, а това вече е сериозно, обясни Стоичков.

Книгите за вампири оглавяват класациите по продажби у нас, признаха издатели. Като безспорен хит сред тийнейджърите се очертават четирите истории от поредицата „Здрач” на Стефани Майър, които буквално опразват джоба на родителите на учениците - пълният комплект за запалени фенове излиза към 80 лева. Фенфорумите за книгите и героите на Майър Л. Дж. Смит, Ан Райс, Лоръл Хамилтън и Чарли Хюстън нямат чет. Романите се купуват предимно от девойки. Радмила Велева, търговски директор на издателство „Инфо Дар”, което издава някои от най-успешните автори на вампирски саги, си обяснява успеха на подобни заглавия с комбинацията между ужас и романтична любовна история, макар да признава, че намира описанията за толкова живи, че направо потреперва. „Понякога си мисля, Боже, какви книги издаваме. Ако ги чете някой с по-лабилна психика, може да му стане нещо”, допълва тя./novinar.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар