Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Потоп се очаква в Северна България..


От 25 до 45 л./кв.м дъжд се очаква да падне днес в Северна България, съобщиха от Главна дирекция "Национална служба „Гражданска защита".
По данни на НИМХ със започващото от днес привечер нахлуване на студена вълна от северозапад и съществуващият значителен баричен и температурен градиент, промяната в страната ще бъде твърде осезаема. Още от утре максималните температури ще са с 10-12 градуса по-ниски, задържайки се от 15-20 градуса в началото на седмицата до към 19-24 градуса към края. Валежите, макар и с прекъсвания от тази нощ до към вторник ще бъдат почти повсеместни, на места интензивни. Очаквани сумарни количества на места до 40-60 л./кв.м., но е възможно и локални превалявания от еднократен валеж от този порядък, като по-обилни ще са валежите в Северна България. По-късно през седмицата преваляванията ще отслабнат, а на места ще бъде и без валеж.
От следобед в Северозападна България, през нощта и утре в страната ще има и гръмотевична дейност. Вятърът след обяд в Дунавската равнина ще се усили от северозапад до 12-15 м./сек., отслабвайки утре до умерен, но по Черноморското крайбрежие ще се появи силен северен вятър, който ще продължи до понеделник.
По данни на Метеорологичната служба на BBC от северозапад ще продължи нахлуването на студен въздух и през целия ден в страната ще остане под влияние на стационираща фронтална система. Времето ще бъде облачно и ще вали дъжд. По-обилни ще са валежите в Северна България, където количеството ще варира от 25 до 45 л./кв.м., а над останалите райони на страната 5-15 л./кв.м.
Вятърът ще бъде 6-9 м./сек. от запада-северозапад, но през деня ще се преориентира от север-североизток и в Източна България ще се усили до 10-15 м./сек.
Минимални температури - между 14 и 19 градуса.
Максимални температури - между 18 и 23 градуса.
От „Гражданска защита” информират как да се действа при реална опасност от наводнение:
• При необходимост от евакуация, ще бъдете уведомени от органите на Гражданска защита. Подгответе личен багаж с най-необходимите документи, лични вещи и продукти.
• Изключете газта и електричеството.
• При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или покрива. Ако имате мобилна връзка, известете близките си или органите на Гражданска защита за местонахождението си.
• Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение.
• При поройни дъждове не заставайте под мостове, подлези, надлези и други съоръжения, високата вода може да ви отнесе.
• При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и изчака спирането на пороя. Незначително понижение на нивото на пътя може да предизвика голяма разлика в дълбочината на водата
• Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, освен, ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.
• Бързотечащи разливи и потоци се пресичат само ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото.
• Ако сте на път и констатирате опасност от наводнение, обадете се в Гражданска защита. При липса на такава възможност, предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора
• При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени.
• Спазвайте указанията и реда установен от органите на МВР и на Гражданска защита.
Какво да правим, когато ни настигне буря?
• Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него.
• Ако сте на велосипед, слезте от него.
• Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не се хващайте и не дръжте метални предмети.
• Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.
• Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.
• По време на пътуване приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите на колата, ако са обгорели, могат да се спукат.

1 коментар: