Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Татяна Дончева: Късно е, Румене, да скачаш от влака..


Татяна Дончева е обикновена гражданка на Република България. Така определя себе си. Очевидно обаче тя остава в епицентъра на политиката и на повечето скандали в държавата, където неизменно се вихри от години. Бившата прокурорка, адвокатка и дългогодишен депутат от БСП се оказа и на гребена на скандала около незаконното подслушване на журналисти по разработката "Галерия" на ДАНС. Тя водеше парламентарната комисия, която влезе на проверка в спецслужбата и в открит спор с шефовете й. В навечерието на парламентарните избори Дончева отказа да я включат в червените листи заради несъгласие с начина, по който ръководството на БСП ги съставя.- Г-жо Дончева, ген. Иван Драшков ви посочи като един от хората, които се страхуват от разсекретяването на разработката "Галерия"?


- Аз да се страхувам? Не съм била против разсекретяването, а казах то да стане по закон. За да не се разрази пореден скандал, когато утре някой попита за нарушение на права и правомощия. Твърдя, че нито Бойко Борисов, нито който и да било министър-председател може да разсекретява. Такива права няма. Приемам добронамерено желанието на премиера тази скандална работа да стане обществено достояние. Но има законова процедура как да се направи разсекретяването, има комисия по сигурност на информацията, която да се произнесе.

Драшков навремето изпрати донос по мой адрес на петима най-висши държавници и поиска да му бъде върнат обратно, за да не може никой от тях да докаже, че го е получавал. Макар че става дума за президента, премиера, председателя на парламента... Смешно е сега да твърди, че аз не съм искала разсекретяване. Още повече че от мен нищо не зависи, в момента съм обикновен гражданин.

- Той твърди обаче, че от година лъжете...


- Негов проблем. Всичко, за което говоря, е описано черно на бяло в докладната записка, която парламентарната комисия направи след посещение в ДАНС по "Галерия". В момента тя е в деловодството на Народното събрание. В нея има конкретни факти, конкретни въпроси кой каква роля има в разработката. По онова време шефът на "Вътрешна сигурност" Владимир Писанчев обяви в интервю, че шефът на агенцията Петко Сертов му е разпореждал всичко.

Когато в комисията започнахме да го питаме кога се е срещал със Сертов и какви разпореждания му е давал директорът, се оказа, че двамата не са се виждали 2-3 седмици. След това заяви, че Цветлин Йовчев му е давал разпорежданията от името на Сертов. Незабележимата на пръв поглед подробност е, че Йовчев няма никакви права по отношение на разработката "Галерия" - той е в друга дирекция и на него Писанчев не му е пряко подчинен. Не знам каква е причината, но са допуснали Йовчев да прави анализи по разработката и да дава указания на подчинените си, без никъде да бъде отбелязано, че е чел разработката.

- А не е имал право, така ли?


- Има ясни правила за работа с подобна информация, които не са били спазени. Има бланки, в които се попълва кое дело си взел, в колко часа и кога си го върнал. Дори и това не установихме при проверката в ДАНС. И да е вярно това, което Йовчев разказва от свое име - че Сертов го е викал и му е разпореждал устно, защо не е искал това да става и писмено. Или поне защо не е написал докладна, в която да отрази, че "в изпълнение на устна заповед от еди-кога си съм извършил това и това"? Има десетки особености в технологията на работа на ДАНС, с които може да се стигне до манипулации.

- Ген. Иван Драшков заяви, че под разработката не стои неговият подпис.


- Точно неговият подпис стои под разработката, току-що ми потвърдиха това. Заявявам, че онова, което ни представиха при проверката в ДАНС като документи, бяха куп папки, материалите в които не бяха прономеровани и прошнуровани. Никой не знаеше и нямаше как да разбере дали това, което ни дадоха, е всичко събрано по "Галерия", или някъде у някого има още документи. Няма гаранция, че са само тези папки и че други няма да бъдат използвани в бъдеще. Няма и как да докажа, че нещо, което съм чела, след разсекретяването няма да се окаже липсващо.

- Казахте, че повод на разработката е изтичането на информация от ДАНС и по-точно в сайта "Опасните", където лъснаха подробности от личния живот на висши държавници? А каква е причината?


- Тръгвайки от "Опасните", службите започват да търсят данни за поведението, за контактите, за отношенията между много групи лица и журналисти. Такива са фактите. Скандалът се оказа полезен и за онези, които искат да върнат в агенцията хора, които през последните 15 г. специализираха политически поръчки.

- Днес Румен Петков заяви, че ръководството на БСП не защитава бившите си министри от разкритията на новата власт. Вярно ли е това?


- Че Румен Петков не е ли в ръководството на БСП?

- Каза, че е подал оставка от Изпълнителното бюро и ще призове днес и останалите членове на ръководството да го направят.


- Ако е подал оставка, това е негов избор. Но досега беше в ръководството. Защо не каза нито дума през всичките тези седмици и месеци, в които има ново управление. Малко ми е неясно като какъв се отграничава от партийното ръководство и къде е бил досега.

- Страшно ли е да си социалист в момента, както заяви той?


- Мога само да му кажа едно. Късно е, либе, за китка. Късно е, чадо, да се отграничаваш. Кой се отграничил - отграничил.

- Очевидно не приема позицията на лидера на БСП Станишев.


- Че каква позиция има Станишев? Той няма позиция. Гледат в една точка и се чудят как да скочат от влака. Влакът се засили, късно е.

- Как виждате бъдещето на партията?


- Бъдещето на БСП зависи от самата партия и от нейното ръководство. Ако социалистите гледат в една точка и най-вече ако ръководството продължава да гледа в една точка, БСП тихичко ще отиде в небитието. Няма друго бъдеще, каквото и да искаме и каквото и да говорим. Истината е, че до момента всички целокупно го правиха с мисълта как да се защитят.
Източник: Божидар Димитров, в-к Стандарт

Няма коментари:

Публикуване на коментар