Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Капанът за гласуване с чужди карти готов ..


София

До септември ще е готов и ще започне да щрака капанът за гласуване с чужди депутатски карти. До края на седмицата ще заработи новият пропускателен режим в сградата на парламента на „Александър Батенберг” - бившия Партиен дом, а до края на месеца - в Народното събрание. Това стана ясно днес по време на пресконференцията на шефа на парламента Цецка Цачева.

Техниката е закупена, но досега е стояла в подземията на Народното събрание. Устройствата, които ще бъдат монтирани, отчитат с четец влизането и излизането на всеки депутат или представител на администрацията. Четецът ще отбелязва часа, минутата и датата на влизане и излизане. На монитор на входа пък ще излизат образът и данните на лицето.

Така чекирането с повече от една карта - собствената, става невъзможно - четецът блокира. Точно с тази карта за достъп и ще се гласува. Във всяка минута ще може да се следи дали има депутат, който не е влязъл в сградата, а се гласува с неговата карта. Пропускателната възможност на системата е до 30 души в минута.

От структурирането на парламентарните комисии до сега са им разпределени за обсъждане постъпилите в периода 14 - 30 юли 8 законопроекта и 5 проекторешения. През август постъпилите актове са само два.

Тъй като документите, които са предмет на законодателната програма на НС не изискват спешно решаване и не са достатъчно по обем за пленарно заседание, към настоящия момент не е необходимо да се свикват депутатите за работа извън комисиите, обясни Цачева. Това пък означава, че народните избраници все пак са във ваканция - макар и принудителна.

Председателката на парламента се оплака пред журналистите и от куп неуредици, спъващи работата на Народното събрание.
Ръководствата на комисиите изпитвали затруднения с наследената администрация. Цачева обясни, че всички сътрудници и експерти към комисиите са с удължен срок на договор, подписан на 25 юни, който изтича на 25 август. Допълнителните споразумения били така подписани, че блокирали дейността на комисиите, тъй като с новия правилник е променена числеността на комисиите и структурите. Няма законово основание тези хора да бъдат освободени до 25 август. При този проблем сега разпределени материали по комисии не са стигнали до комисиите, обясни Цачева.

НС шефката отново посочи и битовия проблем на депутатите.
Получавах уверението на бившия главен секретар на парламента Огнян Аврамов, че всички задължения, които са му вменени на него, до избирането на нов председател на Народното събрание, са движени в срок, поради което според него няма да има трусове за битовото устройване на депутатите и структурирането на комисиите, каза Цачева. След това обаче се е оказало, че когато са изисквали информация за реда на настаняване на депутатите в жилищата им, й е съобщено, че има специална обществена поръчка, която предстои да приключи. По думите й на 17 юли Аврамов е подписвал документация до ДАНС с искане за проверка на 3 фирми в доклад, който носи дата 1 юли, но до момента този доклад Цачева не го е виждала.

Ремонтът на жилищата на депутатите в никакъв случай не съставлява материя, която да изисква провеждането на специална обществена поръчка. Това е сторено само за да бъде заобиколен редът на Закона за обществените поръчки и да не могат да бъдат разкрити условията и реда, по които са поканени 3 фирми, за които се изисква проверка от ДАНС, обясни председателят на парламента.

Цачева припомни, че от 13 юли новите депутати са ползвали хотел „Родина”. Защо обаче не е проведена процедура до 13 юли и как е избран този хотел, в който бяха настанени депутатите, отговор не получих, каза тя. Отговорността за това е изцяло на бившия главен секретар, тъй като между изтичането на мандата на единия председател на НС и избирането на друг, главният секретар на парламента изпълнява административните функции, подчерта Цачева.

Тя обясни, че именно това е довело до липсата на доверие от нейна страна към Аврамов и до неговата оставка.
От мен се искаше спешна реакция и на 1 август беше назначен новият главен секретар Иван Славчов.

АСН

Няма коментари:

Публикуване на коментар