Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Казанлъшкият кмет-Стефан Дамянов - сгазил Закона за обществените поръчки


Кметът на община Казанлък Стефан Дамянов е нарушил закона за обществените поръчки (ЗОП) при изпълнението на проекта за канализацията на квартал "Христо Ботев" в града, съобщи kazanlak-bg.info, като се позова на съобщение от Пресцентъра на Общински съвет - Казанлък. Кметът е задължен да изпраща до Европейската комисия всички обявления за откриване на процедури и др. по обществени поръчки за строителство и водоснабдяване като част от проекта.

Стефан Дамянов е нарушил чл.45 А на ЗОП, като не е изпратил информацията в "Официален вестник" на Европейския съюз, съобщава сайтът. В телефонни разговори на заместник председателя на Общинския съвет Цветанка Пискова с представители на Агенцията по обществени поръчки и Министерството на оклоната среда и водите (МОСВ) бе уточнено, че не са представени необходимите документи, съобщава сайтът. Кметът на общината не е попълнил документите за аванса по проекта, както изисква европейската програма. Авансът е в размер на 612 889, 60 лв (или 10% от стойността на безвъзмездната финансова помощ по проекта), така както е гласувал Общинският съвет преди два месеца и половина (Решение №200 28.05.2009г на ОбС).

Искането на кмета за теглене на кредит от 4 млн. лв би могло да създаде проблеми при получаването на средства от безвъзмездната финансова помощ, която е в размер на 6 128 960 лв. В екоминистерството са обезпокоени, че все още не са предоставени от община Казанлък и договори за извършени проектни дейности. Преди пет месеца Общинският съвет гласува кметът на община Казанлък да изпълни установената процедура от МОСВ за канализацията на квартал "Христо Ботев". Общинският съвет (с Решение №152/24.03.2009г) задължи кметът Стефан Дамянов да създаде организация за изпълнение на дейностите, включени в проекта, както и да създаде условия за добра отчетност и прозрачност при усвояването на средствата и недопускане нарушения, които биха довели до спиране на финансирането от договарящия орган. Вместо да изпълнява решенията на Съвета Дамянов вече няколко месеца търси виновници и отклонява вниманието от създадените от него проблеми по изпълнението на проекта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар