Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Хиляди целуваха триръката Дева..

Хиляди миряни обсадиха вчера храмовете в страната на Голяма Богородица. Както всяка година по-това време млади и стари от цяла България протегнаха ръце към Божията майка, молейки я за закрила и здраве. Още от сутринта пред вратите на Троянския и Бачковския манастир започнаха да прииждат хора, за да запалят свещ пред чудотворните икони.


Миряни отрупаха с цветя чудотворната икона на Божията майка в Бачковския манастир
Фото Ели Куманова
Дълга повече от километър опашка се изви пред иконата на Св. Богородица Троеручица в Троянския манастир. Деца и престарели, здрави и болни хора я целуваха и се молеха да ги избави от страданията им. Миряни шепнеха, че през двата празнични дни бездетни жени, които докоснат иконата, зачеват. Наред с възрастните набожни хора манастирът бе изпълнен и с млади, дошли на храмовия празник да се помолят просто за здраве и успех.
В събота лично Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Максим оглави Божествена Света литургия в троянската обител . Вчерашният ден, известен като Голяма Богородица, е един от дванадесетте големи християнски празници
Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Според народната традиция след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените раздават за здраве и за починали близки. На този ден се правят родови срещи с курбан за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Празнуваха всички, които носят името Мария.
С 400 литра светена вода окъпаха миряните в Бачковския манастир. Тайнството на християнския празник Успение Богородично за поредна година събра хиляди вярващи и търсещи лек за душата и тялото си в Светата обител. На 15 август е и храмовият празник на манастирската църква, затова миряните вярват, че на този ден силата на Чудотворната икона която се пази в обителта от векове, е най-голяма. Богомолци от цялата страна се стекоха към храма още в петък, за да участват в литургията по освещаването на водата, която традиционно се води от игумена на манастира дядо Борис.
За иконата на Божията майка от Бачковския манастир от години се вярва, че
дарява с рожби бездетните и лекува болните. С надежда да се сдобият с детенце тук са дошли и младо семейство пловдивчани. Витко и Стефка Георгиеви се отчаяли, след като доктори им поставили диагнозата безплодие. С вярата си обаче са решили да победят съдбата. В Бачково и тази година можеха да се видят много слепи хора, богомолци с бастуни и в инвалидни колички. Всеки бе дошъл с вярата си, че Богородица ще му помогне да преодолее недъга и ще го върне към нормалния му живот. В молитвите си ще благословя деня, когато за първи път стъпих в Бачково, споделя бургазлията Стоян Митков. По думите му иконата му помогнала в борбата срещу рака който преди години му открили. Мъжът се оперирал, но включил в лечението си вяра и молитви към Божията майка. Категоричен е, че тя го е спасила.
По традиция след литургията народът окупира близките заведения, за да се почерпи. Мнозина пък разпънаха палатки на поляните около обителта и въпреки мрачното време до късно вечерта въртяха чевермета и сладки приказки край огньовете.
Евгени Горанов
Ели Куманова

Няма коментари:

Публикуване на коментар