Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

Български ученици взеха осем медала на Световната олимпиада по информатика в Пловдив

Най- много точки- 743 от 800- събра 14 годишният Генадий Карацкевич от Беларус, безспорен фаворит

Най-много точки – 743 от 800 възможни на Международната олимпиада по информатика в Пловдив успя да събере 14-годишният Генадий Карацкевиц от Беларус, който редовно печели златни медали на олимпиадата вече четири години. Генадий стана и носителят на статуетката Джон Атанасов, изработена от известния пловдивски скулптор Цвятко Сиромашки.

От общо 26 златни олимпийски медала, състезателите от Китай и Корея завоюваха по три. Отборите на Китайски Тайпе, САЩ, Япония, Беларус, Полша, Румъния се окичиха с по два, а по един спечелиха екипите на Холандия, Германия, Украйна, Русия, Тайланд, Хърватска, Канада, Иран.
52 от участниците извоюваха сребърни медали, а 75 стигнаха до бронзовите отличия.

Резултатите от най-голямото световно събитие за 2009 г. в областта на училищната информатика обобщи на пресконференция председателят на организационния комитет доцент Кирчо Атанасов.

Осем медала при много силна конкуренция, спечелиха 12-те български участници в ХХІ Международна олимпиада по информатика, която се проведе от 8 до 15 август в Пловдив, под патронажа на президента Георги Първанов.

България, като страна домакин, участва с три отбора, единият от които изцяло пловдивски. 10 точки не достигнаха за златото на най-добре представилия се български състезател Румен Христов от Шумен и той се окичи със сребърен медал. Другите сребърни медалисти са Момчил Томов, Стефан Аврамов и Момчил Иванов. Бронз за отбора на Пловдив спечели деветокласникът Ясен Трифонов. Антон Анастасов, Иван Георгиев и Михаил Ковачев също получиха сребърни отличия.

309 ученици от 83 държави на пет континента, мериха сили в палата 11 на Международен панаир Пловдив през двата състезателни дни.


Следващото издание на олимпиадата ще се проведе в Канада, университета Ватерло в Онтарио.

* * *
Идеята за Международна олимпиада по информатика за ученици е представена от акад. Благовест Сендов на 24-та генерална конференция на UNESCO, състояла се в Париж през 1987 г.

Първата международна олимпиада по информатика се провежда в България през май 1989 година.

Български ученици са участвали във всички проведени досега олимпиади. От регистрираните до последната олимпиада 77 участия нашите състезатели са спечелили 67 медала – 14 златни, 28 сребърни и 25 бронзови. Два пъти - през 1989 г. и през 1990 г. - български ученик е бил абсолютен победител. Със спечелените 67 медала страната ни се нарежда на пето място в света по общ брой медали.

Международната олимпиада по информатика е ежегодно състезание по програмиране в алгоритмичен стил. Участниците трябва да решат всяка задача със съответна програма, написана на един от езиците за програмиране C/C++ или Pascal. Школата на МОИ се отличава със специални методи на преподаване и интензивна подготовка, автоматично тестване на софтуер, разработване на модерни абстрактни типове и бързи алгоритми, както и програмната им реализация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар