Шокиращи,пикантни,скандални новини ....

ЕК точи тесла за 4 програми..


Премиерът Борисов на преговори в Брюксел през септември
Европейската комисия е решила отново да отхвърли четири от оценките за съответствие по оперативните програми. Това съобщи вчера говорителят на комисията, отговарящ за регионалната политика - Денис Абът. Той уточни, че за втори път комисията не може да приеме оценките на българските власти по оперативните програми „Транспорт", „Конкурентоспособност", „Административен капацитет" и „Техническа помощ", и те са били върнати на властите у нас за пренаписване.

"Основните причини да отхвърлим тези оценки за съответствие са продължаващите сериозни слабости в изграждането на централната компютризирана система за управление и контрол на плащанията, наречена ИСУН. Тя трябва да следи всички проекти, получателите на пари по тях и исканията за плащания от бенефициентите", обясни още Абът вчера.

По последната пета оперативна програма, за която предишното правителство депозира оценка за съответствие броени дни преди изборите - „Човешки ресурси", все още предстои решение на комисията. По останалите две програми - „Регионално развитие" и „Околна среда", оценките за съответствие се очаква да бъдат депозирани от новия кабинет, тоест - ние дори още не сме ги изпратили в Брюксел. Това съобщи пък за "Монитор" еврокомисарят Меглена Кунева. Тя допълни, че по принцип официалното решение на ЕК за оценките за съответствие се очаква през септември или октомври. "Аз привлякох вниманието на премиера Борисов върху този проблем, защото миналата година комисията отхвърли оценките ни за съответствие", категорична бе Кунева пред вестника. Според нея въпросът не опира само до пари, но и изобщо до възможността на страната ни да работи и да усвоява тези 6 милиарда евро, които са предвидени за периода 2007 - 2013 година.

"Важно е да подчертаем, че България не е загубила пари заради върнатите оценки. Няма определен краен срок за одобряване на оценките за съответствие. Те все още не са одобрени и на редица други държави членки. Важно е да се знае също, че това решение няма връзка с авансовите плащания от над 600 млн. евро, които България вече е получила. Тези пари са изплатени и комисията няма да си ги иска обратно. Сега въпросът е да направим така, че да може България да има одобрени оценки за съответствие и да започне да получава и междинните плащания, които са близо 6 млрд. евро", категоричен бе и Денис Абът. Българските власти от няколко дни обаче твърдят, че ще се наложи да връщаме средствата. Затова делегация, оглавяване лично от премиера Борисов, ще замина да преговаря в Брюксел на 9 и 10 септември.
.
Кунева: Само един да говори с комисията
Смятам, че трябва да има една контактна точка между Брюксел и София - от страна на София да има един орган, едно лице, което да говори от името на всички по въпросите на еврофондовете. Дали ще бъде вицепремиер или не, това е работа на правителството да реши. Това обяви вчера еврокомисар Меглена Кунева. Според нея добър пример е това, което е направено в областта на правосъдие и вътрешен ред, където за такова лице е определен министърът на правосъдието. Това, което аз се опитвам в момента да направя, е не да заместя българските министри, а да обясня още веднъж кой къде се намира от министерствата така, че да започне диалог на много високи обороти между ЕК и България, обобщи Кунева./monitor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар